Zijn verhaal is een variatie op de krantenjongen die miljonair wordt en hij vertelt het met graagte. Het jongetje Ahmed Aboutaleb, opgegroeid in diepe armoede in een Marokkaans bergdorpje, is op zijn zestigste een machtig bestuurder. De beste burgmeester van de wereld zelfs, een titel die hij vorig jaar verwierf. Aboutaleb kreeg in één mensenleven voor elkaar waar migranten gemiddeld drie generaties over doen; een uniek voorbeeld van geslaagde integratie. KRO-NCRV Kruispunt werpt vlak voor de gemeenteraadsver- kiezingen licht op de drijfveren van deze man. Hij staat bekend als een verhalenverteller, maar vertelt wel heel vaak over zichzelf. Welk verhaal gaat er schuil achter de populaire burgemeester van Rotterdam? Wat maakt hem geliefd bij vriend en vijand? Zijn neef, zijn biograaf, een voormalige aartsvijand en een stadsmarinier over Ahmed Aboutaleb. Is hij een ‘bounty’, zoals mensen van Marokkaanse afkomst hem wel verwijten: bruin van buiten, wit vanbinnen? En is zijn betrokkenheid ècht, of voor de bühne?  

Hij was voorbestemd imam te worden, net als zijn vader. Maar in plaats van alleen de koran te bestuderen, wilde Aboutaleb hartstochtelijk graag naar een gewone school. En eenmaal in Nederland zette hij alles op alles om de taal te leren, iets waar hij bij migranten nog steeds op hamert: zorg dat je Nederlands spreekt.  

Zijn biograaf Elisa Hermanides: Aboutaleb verwacht van iedereen dat ze net zo hard werken als hijzelf. Hij is hard in zijn oordeel voor mensen die niet hun uiterste best doen om zich aan te passen aan de Nederlandse cultuur.Pas je aan. Het is de sleutel tot zijn succes en in het verlengde daarvan doet hij in 2015 een uitspraak die hem wereldberoemd maakt. Na een in Parijs, waar terroristen redacteuren van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo vermoordden, roept Aboutaleb Nederlanders en moslims die het eens zijn met de daders te vertrekken: ‘Rot toch op.’ Aboutaleb is zelf een belijdend moslim. En al beschouwt hij zijn geloof als een privézaak, het wordt wereldwijd opgepikt dat juist een moslim-bestuurder zich zo uitspreekt. 

Met die harde woorden, echte ‘Leefbaar-taal’, wint hij ook definitief het pleit bij zijn grootste criticasters in de gemeenteraad: de Leefbaar Rotterdammers. Oud-Leefbaargemeenteraadslid Ronald Sørensen, bij het aantreden van Aboutaleb een felle tegenstander, zegt nu: Als wij in Rotterdam een burgemeester zouden mogen kiezen, zou Ahmed gekozen worden. Zo eenvoudig is het. Hij is enorm populair, en terecht. Want hij helpt ook echt.’ 

Als een wijk kon spreken, dan zou Carnisse, een achterstandsbuurt in Rotterdam-Zuid, dit bevestigen: Aboutaleb helpt echt. Anderhalf jaar geleden adopteerde hij deze wijk en is er sindsdien elke week op bezoek geweest. Maakt er persoonlijk werk van dat grofvuil op straat wordt weggehaald, spreekt met bewoners en luistert naar hun problemen. Voor de Hongaarse Tunde is hij meer dan een burgervader: ‘Hij lijkt in zijn lichaamstaal op mijn overleden vader. In onze ontmoetingen voelde ik me echt door hem gezien.’ Gemma, die al 40 jaar ‘op Zuid’ woont: ‘Er is in al die tijd geen moer gedaan aan Zuid. Aboutaleb is de eerste die echt wat doet.’ Neef Fouad El Kanfaoui, uiterlijk het evenbeeld van Aboutaleb, zegt dat dit zijn oom ten voeten uit is: ‘Het is niet voor de bühne. Toen we eens op vakantie op weg naar Marokko waren, maakten we een tussenstop op een parkeerplaats. Daar zag hij dat mensen waren weggegaan zonder hun tafel op te ruimen. Dan staat Ahmed op en doet dat. Hij wil het goede doen. Door anderen wordt hij soms gezien als koppig of eigenwijs, maar hij is nu eenmaal ‘a man on a mission’.
Kruispunt: De andere kant van…. Ahmed Aboutaleb, zondag 6 maart om 17.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Sem Kaptein

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880