Kruispunt: Baas en dief staan oog in oog

Datum: 17 jan 2016 om 23:05

In Kruispunt van zondag 17 januari (23.05 uur, NPO 2) het onwaarschijnlijke verhaal van Fred Leeman en Roy Peters die zich een aantal jaar geleden bekeerden tot het katholieke geloof in dezelfde kerk: de Vredeskerk in Amsterdam. In de kerkbanken ontdekten ze dat ze ooit aan twee uiteinden stonden van een van de grootste kunstroven uit de geschiedenis.

Fred Leeman was in 1991 hoofdconservator van het Van Goghmuseum. Hij was op weg naar Parijs toen hij op de autoradio hoorde dat er 20 Van Goghs waren gestolen uit ‘zijn’ museum. Hij maakte rechtsomkeert en reed geschokt terug naar Amsterdam. Daar bleek dat de roof zo klungelig was uitgevoerd dat de schilderijen nog dezelfde nacht werden teruggevonden.

‘Ik heb u het leven knap zuur gemaakt’, was het eerste dat Roy Peters tegen Fred Leeman zei. Peters bleek in 1991 het meesterbrein te zijn geweest van de kunstroof uit het Van Goghmuseum. Zijn enige zicht was toen gericht op het geld, om zijn verslavingen aan alcohol, gokken en prostituees te kunnen bekostigen.

Peters werd gepakt en zat vijf jaar in de gevangenis. Inmiddels is hij clean en leidt een normaal leven. Hij schreef het boek Naar God over zijn ervaringen. In Kruispunt vertellen Roy Peters en Fred Leeman over hun ontmoeting en hun bekering. Voor Leeman een gevolg van zijn jarenlange ervaring met religieuze kunst: een manifestatie van god op aarde. Voor Peters een diep gevoel van thuiskomen.

Kruispunt, zondag 17 januari, 23.05 uur, NPO 2

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880