Petticoat (2016): Aflevering 06; Pattie Jagersma (Abbey Hoes) /09

Wat doe je als je kind veel te vroeg geboren wordtWat doe je als je kind veel te vroeg wordt geboren? Welke keuze maak je en hoe kijk je daar achteraf op terug? In Kruispunt het verhaal van twee echtparen die een jaar geleden 12 of 13 weken te vroeg vader en moeder werden en er toen voor kozen om samen met de artsen en hun pasgeborene te vechten voor het leven. Dat is een ontroerend gevecht dat je als ouders nooit in eigen hand hebt en op heel verschillende manieren kan aflopen. Het is het verhaal van Daniëlle Rengers en Dirk van Duuren die op dinsdag 20 maart vader en moeder werden van Zev Anton Harm van Duuren, 13 weken te vroeg geboren. Daniëlle en Dirk noemen hem Zev. Maar het is ook het verhaal van Lianne van ’t Zand en Gerko van Essen die na 25 weken zwangerschap vader en moeder werden van Evy, een dochter die bij de geboorte niet meer woog dan 520 gram.

Veel reactiesEen half jaar geleden vertelden deze echtparen voor het eerst hun verhaal in Kruispunt. Er was geen uitzending in het afgelopen jaar die zoveel reacties opleverde. Blijkbaar raakten deze echtparen een snaar in de samenleving. Wat is eigenlijk leven? En waarom is dat zo de moeite waard, ook na 25 weken zwangerschap. En weten we eigenlijk wel welke keuzes we dan maken, als artsen maar ook als ouders. Olaf Koelewijn weet daar inmiddels alles van. Hij is de maker van deze uitzending omdat hij zelf als vader zeer betrokken is bij deze keuzes. Zijn zoon werd ook veel te vroeg geboren en heeft alle dilemma’s overleefd. Sterker nog, de uitzending begint met een puberzoon die op bezoek gaat bij de arts die zijn leven heeft gered en die hem laat zien in welke couveuse hij de eerste weken van zijn leven heeft doorgebracht. Zoon Koelewijn kijkt er naar en beseft dan hoe kostbaar zijn leven is.

Dochter EvyDat beseffen inmiddels ook Lianne van ’t Zand en Gerko van Essen. Hun dochter Evy heeft het ook overleefd, na 22 weken en vijf dagen in twee ziekenhuizen en op drie verschillende afdelingen. De ouders koesteren het leven van dochter, een jaar later. Maar ze weten ook dat hun dochter kwetsbaar is, nog steeds. ‘De zorg die Evy nodig heeft nu ze thuis is, is zeer intensief. Even een simpele boodschap doen, is niet mogelijk. Daarvoor is Evy te kwetsbaar. We kunnen haar niet even aan de zorg van de buurvrouw overgeven, want we moeten medische handelingen uitvoeren, zoals het controleren van de zuurstof, het in de gaten houden van de monitor, het geven van sondevoeding. Het lijkt weinig, maar we zijn er de hele dag mee bezig. De grootste zorgen hebben we om haar longen. De vraag is of de longen wel meegroeien met haar lichaam. Een simpele verkoudheid kan Evy al in grote problemen brengen. Maar Evy laat zien dat ze wil leven. Dat geeft ons de moed om door te gaan met dit gevecht’, aldus Lianne van ’t Zand en Gerko van Essen.

Zoon ZevDaniëlle Rengers en Dirk van Duuren moesten hun zoontje Zev loslaten. Zijn darmen hadden een infectie opgelopen, een paar dagen na de geboorte. Het leek goed te gaan, maar liep uiteindelijk fataal af. Een maand na zijn geboorte overleed Zev op 7 april. Bijna een week later werd hij gecremeerd. Vader en moeder zijn buschauffeur in de omgeving van Emmen en dragen Zev nog dagelijks met hen mee. Er gaat geen dag voorbij of hij is tastbaar bij hen. ‘Er gaat geen seconde voorbij dat we niet aan hem denken. We hebben alle twee een armband laten maken, met zijn as en haarlokje daarin verwerkt. Zo is hij altijd bij ons. We koesteren zijn leven. Daarom gaan we volgend jaar ook trouwen op de dag dat Zev gestorven is’, aldus Daniëlle Rengers en Dirk van Duuren die hun zoon op deze manier laten voortleven in hun liefde. Daarmee wordt dit verhaal aan het begin van de 40-dagentijd naar Pasen toe ook een Paasverhaal. Want hun overleden kind leeft voort in hun liefde.Kruispunt, zondag 3 maart om 23.10 op NPO 2.

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880