Hoe is het om man te zijn in een land dat de oorlog heeft verloren? Hoe is het om man te zijn in een land waar seks niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen taboe is? Hoe is het om een ouderwetse playboy te zijn in de eenentwintigste eeuw? En hoe is het om een macho man te zijn en continu beschimpt en beledigd te worden? Vanaf 5 november gaat Margriet van der Linden op zoek naar antwoorden op deze vragen in de documentaireserie How to be man, in een poging om de hedendaagse man te doorgronden.

Margriet van der Linden heeft van jongs af aan met een zeker gevoel van jaloezie naar jongens gekeken. Ze voetbalden, reden op opgevoerde brommers, hadden een Golf GTi en dronken bier. Wat moet het geweldig zijn om man te zijn, dacht ze als haar broer de deur achter zich dicht trok terwijl haar vader binnen rustig de krant las en geen idee had waar zijn zoon naartoe ging.

Maar inmiddels lijkt het man-zijn niet altijd zo leuk. Het zijn op zijn zachtst gezegd verwarrende tijden voor mannen. Jongens mogen geen jongens meer zijn, ze worden om hun oren geslagen met #metoo affaires, het zijn graaiers en zakkenvullers, ze moeten minder werken en met een draagzak met baby erin lopen. En tegelijkertijd is daar de hang naar krachtig leiderschap, respect voor de sterke mannenhand die ons de weg wijst. In een taal die wij begrijpen en die niet zelden teruggaat naar een tijd dat mannen nog mannen waren. Toen we allemaal nog normaal deden. Voor de serie How to be a man reist Margriet naar onder andere Servië, Egypte, Mexico, Zwitserland en de Verenigde Staten. 

How to be a man is de tweede persoonlijke serie en idee van Margriet van der Linden: “Deze serie is een logische opvolging van How to be gay. Nogal wat kwesties, en zeker homoseksualiteit, worden beïnvloed door onze opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. How to be a man was een bijzondere en indringende ontdekkingstocht. Ik heb echt wel eens mannen in mijn armen gehad, ook huilend, maar nooit zoveel als bij het maken van deze serie."

Aflevering 1 – 5 november

In de eerste aflevering van How to be a man is Margriet van der Linden in het noordelijk grensgebied van Mexico. De bakermat van het machismo, maar ook een gebied waar drugsbendes de scepter zwaaien. Hoe is het om een man te zijn op een van de meest kleurrijke maar ook gewelddadige plekken ter wereld?

Aflevering 2 – 12 november

Hoe is het om een man te zijn in een land waar seks taboe is? Margriet van de Linden is in Egypte, waar seks voor het huwelijk verboden is voor vrouwen én voor mannen. Meer dan 90% van alle meisjes wordt nog altijd besneden. Maar er blijkt sprake van een dubbele moraal; Margriet vindt een apotheek waar viagra voor vrouwen in het assortiment zit. 

Aflevering 3 – 19 november

Hoe is het om een man te zijn in een land dat de oorlog heeft verloren? Margriet van der Linden is in Servië, waar de mannen stug en stoïcijns zijn. Tegelijkertijd worstelen ze massaal met een collectief oorlogstrauma. Een bijzondere en intieme inkijk in de ziel van de geknakte man, die de liefde voor hun vaderland nooit zal opgeven. 

Aflevering 4 – 3 december

Hoe is het om een zwarte man te zijn in het diepe zuiden van de Verenigde Staten? Margriet van der Linden ontmoet vaders en zonen. Wie zijn hier de rolmodellen? Wat moet een zwarte vader zijn zoon leren, anders dan een blanke vader?

Aflevering 5 – 10 december

Margriet van der Linden verblijft een week bij een typische Engelse voetbalclub. De spelers moeten er hard aan trekken, want met voetbal verdienen ze niet genoeg om van te leven. Iedereen heeft er een of twee banen naast. De charismatische, maar onverstaanbare Schotse trainer doet wat hij kan om de groep bij elkaar te houden. Een uitgelezen plek om te onderzoeken waarom de kleedkamer voor deze- en veel andere mannen het centrum van hun leven is.

Aflevering 6 - 17 december 

The good, the bad and the confused guy, ze komen allemaal aan bod in de laatste aflevering van How to be a man. Margriet spreekt de laatst levende playboy van Gstaad; the Man Squad in het Belgische Gent en ontmoet tijdens een Londense stripbeurs nogal wat ‘Jokers’. Mannen worden in deze tijd gedwongen in de spiegel te kijken en na te denken over #metoo en hun houding ten opzichte van de wereld. En dat vindt niet iedereen even fijn. 

How to be man is een productie van Human Factor TV.

How to be a man, vanaf dinsdag 5 november, 21.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Over KRO-NCRV
Wij geloven in een liefdevolle samenleving waarin plek is voor iedereen. Een samenleving die draait om iets minder ‘mij’, en iets meer ‘wij’. Laten we wat meer naar elkaar omkijken.

 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880