Vijf jaar geleden, op maandag 18 maart 2019 opent Gökmen Tanis het vuur in een tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht. Schoten klinken op dat moment door de tram en later ook daarbuiten. Bij de aanslag komen vier mensen om het leven en raken zes mensen gewond. Sommige inzittenden weten ternauwernood te ontsnappen, velen lopen een trauma op. Mensen die de gebeurtenis van dichtbij hebben meegemaakt vertellen hun verhaal in KRO-NCRV 2Doc: De tramaanslag 

Paul zat in het tramstel waar de dader instapte, liep PTSS op en vertelt nu voor het eerst in de media over wat hij heeft meegemaakt. “Ik heb besloten mijn verhaal één keer te vertellen om het af te kunnen sluiten en daar wil ik het dan ook bij laten.” Paul kroop door het oog van de naald: “Ik zag de dader staan met dat pistool, zag hem richten en proberen te schieten. Op dat moment denk je, dit is het einde.”

Diepe sporen bij nabestaanden
René verloor zijn 19-jarige dochter Roos, nadat hij haar zelf met de scooter bij de tramhalte had afgezet. Het gemis is nog altijd groot bij René: “Elke ochtend als ik opsta en de woonkamer binnenkom, zeg ik ‘goedemorgen liefie’. Dat zal nooit meer weggaan.” Michael verloor zijn 74-jarige vader, Willem, bij de aanslag. Willem is het enige slachtoffer dat niet in de tram zat, maar in een auto op het 24-Oktoberplein. “Een heleboel mensen waren al uit hun auto gevlucht, maar omdat mijn vader slechthorend is had hij geen idee wat er aan de hand was. Vervolgens heeft de dader recht op hem geschoten.”

De aanslag heeft ook diepe sporen achtergelaten bij hulpverleners. “Wij hielden ernstig rekening met het feit dat onder de slachtoffers ook de dader zou zitten”, vertelt Mirjam de Jong. Zij is manager van het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht en moest zelf bijspringen om te helpen bij een reanimatie. Journalist Peter Huting was als een van de eerste ter plaatse. “Mijn chef riep tegen mij: ‘Je moet nu gaan, er is geschoten op het 24-Oktoberplein’. Ik was er binnen tien minuten en zag gelijk onder de tram door het eerste lichaam liggen.”

Aanstaande 18 maart is het precies 5 jaar geleden dat de tramaanslag plaatsvond. De 42-jarige tramschutter kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Hij kwam in december ‘23 in het nieuws nadat het Openbaar Ministerie 10 jaar extra celstraf tegen hem had geëist voor poging tot moord op een cipier. De rechter achtte hem schuldig, maar vond extra celstraf niet nodig voor de levenslang gestrafte.   

KRO-NCRV 2Doc: De Tramaanslag is geregisseerd en geproduceerd door Tijmen Beijes en Jeanneau van Beurden; studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht in het kader van CampusDoc. De film is gefinancierd door crowdfunding en sponsors.

2Doc: De tramaanslag wordt op maandag 18 maart om 22.20 uur door KRO-NCRV uitgezonden op NPO2. 

Programma

Documentaires

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880