Persbericht

Waar voelen mensen zich thuis? Indrukwekkende verhalen en muzikale odes in KRO-NCRV-serie Serenade van Stef

Datum: 26 nov 2021 om 16:35

In de vierdelige serie Serenade van Stef van KRO-NCRV en Kansfonds (vanaf vrijdag 26 november op NPO 1) gaat zanger/tekstschrijver Stef Bos op zoek naar inspirerende en hoopgevende antwoorden op de vraag: waar voelen mensen zich nu echt thuis? Door de crisis op de woningmarkt, de toenemende kansenongelijkheid en met tienduizenden dak- en thuisloze jongeren een vraag die actueler is dan ooit.

In deze tweede reeks van Serenade van Stef ontmoet Stef mensen die om uiteenlopende redenen een bijzonder thuis hebben. Door de omstandigheden waarin ze zijn beland of waarvoor ze zelf hebben gekozen. Elke aflevering vangt Stef zijn ontmoetingen in een lied. Met inspiratie over de basis van ieders bestaan: je thuis. “Een thuis is meer dan een huis met vier muren”, licht Stef zijn nieuwe reeks toe. “Ik pendel zelf heen en weer tussen verschillende plekken. Ik woon afwisselend in België en Kaapstad. Zo is mijn leven gelopen. Maar ik vraag me ook steeds vaker af: waar ben ik nu echt geworteld? Waar voel ik mij thuis?”

Serenade van Stef wordt gemaakt in samenwerking met Kansfonds, het maatschappelijk fonds dat de samenleving helpt thuisgeven. Het Kansfonds gelooft in een samenleving waarin er plek is voor iedereen. Daarom doen ze alles wat nodig is om te zorgen voor een thuis, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken. KRO-NCRV en Kansfonds hebben in 2020 een convenant met elkaar ondertekend. Hierin is afgesproken om rondom specifieke thema’s gebruik te maken van elkaars expertise.

In de nieuwe reeks van Serenade van Stef ontmoet Stef onder andere de 23-jarige Jarno. Hij had als kind geen veilig thuis. Na vele omzwervingen langs instellingen in het hele land heeft hij nu zijn thuis gevonden: op een klein bootje, zonder vaste ligplaats. “Thuis heeft geen postcode” vindt Jarno. “Thuis betekent voor mij dat ik tot rust kan komen en me veilig kan voelen.”

In Utrecht belt Stef aan bij René en Marieke. Zij bieden als gastouders onderdak aan vluchtelingen die op een woning wachten. “Hoe meer mensen zich thuis voelen in de wereld, hoe meer wij ons ook thuis zullen voelen” vertellen René en Marieke. Hoe is het om de deur voor anderen open te stellen? En waarom doe ik dit zelf eigenlijk niet, vraagt Stef zich af.

De 60-jarige Jos kiest al op jonge leeftijd voor het monnikenbestaan en vult dat op zijn eigen niet-traditionele manier in. Stef heeft met hem een indringend gesprek over zelfverkozen eenzaamheid. Zit in het ten diepste kennen van jezelf misschien wel in de kern van het thuisgevoel?

De idealistische architect Narda wil huis en haard letterlijk vaarwel zeggen en met haar opgeknapte Oost-Europese bus de wereld in, op zoek naar haar thuis.

Serenade van Stef, vrijdag 26 november om 16.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 1

Programma

Serenade van Stef

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880