In de KRO-NCRV serie Waarde van de aarde onderzoekt Twan Huys wat er schuil gaat achter de handel in grondstoffen. Wie verdienen er aan goud, olie, steenkool, gas, kobalt en kritieke metalen? Wat zijn de belangen? En wie betaalt de prijs? Hoe kan het dat de landen met de rijkste voorraad grondstoffen de armste bevolking ter wereld hebben? Voor de serie interviewt Twan handelaren, corruptie-onderzoekers, klokkenluiders, hoofdrolspelers zoals de president van de Nederlandse bank en Eurocommissaris Frans Timmermans. Waarde van de aarde werkt met een netwerk van lokale correspondenten. Zij gaan naar de mensen waar het uiteindelijk om gaat: de illegale goudzoekers in het binnenland van Suriname, de kinderen die de kobaltmijnen van Congo worden ingestuurd, een olieboer uit Texas.  

In de aflevering ‘De portemonnee van Poetin’ onderzoekt Twan Huys de wereld van het gas. Dat gas kwam tientallen jaren uit Groningen, maar nu gasvelden daar volgend jaar dicht gaan, worden we voor onze energievoorziening volledig afhankelijk van gas uit het buitenland. En dan met name van gas uit Rusland. En het aandeel Russisch gas groeit, ondanks de sancties na het neerhalen van de MH 17. Voor Poetin is gas een van de kurken waar zijn regime op drijft. ‘Het is de portemonnee van Poetin’, zegt media-ondernemer Derk Sauer. Kan Nederland zakendoen met een land dat verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerhalen van de MH17 en het vergiftigen van oppositieleider Alexei Navalny? We vragen het aan de oud-topman van het Nederlandse gasbedrijf Gasterra Gert Jan Lankhorst.

Onze zoektocht brengt ons verder aan boord van het grootste schip ter wereld, het Nederlandse Pioneering Spirit. Dit schip speelde de hoofdrol in de aanleg van de gaspijpleiding die Rusland met Europa verbindt. Eigenaar Edward Heerema vertelt hoe hij onder Amerikaanse druk uit het project moest stappen. We horen van de oud-directeur van Shell Jeroen van der Veer hoe Poetin een gasveld van Shell met een waarde van 20 miljard dollar in handen kreeg en een Amerikaanse onderzoekster laat zien hoe Russische oligarchen honderden miljoenen via de Amsterdamse Zuidas wegsluizen.  

KRO-NCRV vindt het belangrijk om met Waarde van de aarde mensen aan het denken en aan het werk te zetten om duurzamer te leven. Beter voor de aarde en voor jezelf.

Waarde van de aarde, woensdag 28 april om 22.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Programma

Waarde van de aarde

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880