Petrus in Harlingen: Er is licht na de duisternis

Harlingen ken je misschien als één van de oudste havensteden aan zee, als stad aan de route van de Elfstedentocht of als de setting van The Passion 2023. Deze stad vormt het decor van onze bestemming van deze week: de Grote Kerk in Harlingen.

In het hoge noorden aan zee ligt de Friese stad Harlingen dat al sinds het jaar 1234 stadsrechten heeft. Daarmee is het één van de oudste havensteden van Nederland. Sinds die tijd is de exacte locatie van Harlingen nog veranderd. Het oude Harlingen ligt deels op de bodem van de Noordzee, omdat de ruige zee regelmatig stukken land heeft weggeslagen.

Petrus in het land gaat deze week langs bij deze mooie stad aan de kust, bij de Grote Kerk om precies te zijn. Het is Pasen, het feest van licht na de duisternis. Jezus gaat eerst door een vreselijk lijden, maar uiteindelijk overwint Hij de dood. Daar hoort de bekende paasboodschap bij: er is licht aan het einde van de tunnel. Het wordt licht. Dit thema staat deze week centraal.

De Grote Kerk in Harlingen
De gebedsgroep met Harmen Bloemhof

Als eerste gaan we langs bij de gebedsgroep van gemeentelid Harmen Bloemhof die in de veertigdagentijd iedere avond bijeenkomt in Midlum, een klein dorpje naast Harlingen. Bij deze bijeenkomsten is vooral het lijden onderwerp van gesprek. Volgens Harmen is de veertigdagentijd het aangewezen moment om juist ook bij het lijden stil te staan.

In de hele wereld is er sprake van onrecht en onmacht, denk aan de situatie in Oekraïne. Daarom zijn de Russische inval in Oekraïne en het leed dat daarbij is aangedaan, voorbeelden van belangrijke onderwerpen in de gebedsgroep. Maar de deelnemers staan ook stil bij hun eigen donkere periodes. Het leed moet nooit vergeten worden, concludeert Harmen: ‘Zolang er hier mensen zijn op aarde, zal dat lijden ook doorgaan.’

De kroonluchter wordt gedemonteerd
Een mevrouw neemt een pilaar met een doekje af

Het aanbreken van het licht, het frisse begin, gaat niet alleen over het einde van leed en pijn. In Harlingen gaat voor Pasen traditiegetrouw een groep gemeenteleden aan de slag met een grote schoonmaak. Ieder bankje wordt met een doekje afgenomen, de vloer wordt grondig gedweild, zelfs de koperen kroonluchters worden ontmanteld en onderdeel voor onderdeel schoongemaakt. ‘Gods huis moet schoon zijn.’

Bekijk hier de aflevering