‘Ik wil mijn foto niet in jullie kantoren. De president is geen icoon, idool of portret. Hang in plaats daarvan een foto van jullie kinderen op en kijk daar elke keer naar als je voor een belangrijke beslissing staat.’ Dit zei Volodimir Zelenski toen hij in het voorjaar van 2019 de verkiezingen in Oekraïne won en de nieuwe president werd. En niemand kon toen vermoeden dat hij drie jaar later een held voor het oog van de hele wereld werd door juist deze woorden voor te leven.

Want de man die als acteur en komiek een president speelde in een satirische tv-serie, werd in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne een president uit één stuk door niet te buigen voor het geweld en op een heroïsche manier voor te leven dat een vader een toekomst voor zijn eigen kinderen wil. Daarom bleef hij op zijn post waar hij ook had kunnen vluchten. Daarom verstopte hij zich niet om in het diepste geheim een veilig heenkomen te zoeken, zoals de Amerikanen dat graag hadden gezien. ‘Ik wil jullie steun, niet een lift’, was zijn antwoord. En hij bleef, ook al was en is hij doelwit nummer een voor de Russen.

Hij wist dondersgoed dat de meeste Russen zijn woorden nooit zouden horen, maar hij deed wat hij kon.

Omdat hij in het oosten van Oekraïne is opgegroeid, spreekt deze pas 44-jarige president goed Russisch. Hij richtte zich op een onvergetelijke manier tot de Russen zelf, om voor eens en altijd af te rekenen met de leugen en de propaganda als zou zijn bewind getekend zijn door neonazi’s. ‘Hoe kan een natie nazistisch zijn die meer dan 8 miljoen levens heeft opgeofferd om het nazisme uit te roeien? Hoe kan ik een nazi zijn als mijn grootvader de oorlog heeft overleefd als soldaat in het Sovjetleger en gestorven is als een kolonel in een vrij Oekraïne’, zo richtte deze joodse president zich tot de harten van de gewone Russen. 

Hij wist dondersgoed dat de meeste Russen zijn woorden nooit zouden horen, maar hij deed wat hij kon. Ook naar het Europees Parlement dat hem een staande ovatie gaf toen hij ondanks alle doden toch durfde te geloven dat het licht het wint van het duister. Niemand weet hoe het afloopt, maar Volodimir Zelenski is voor eeuwig een profetisch leider.

Bron: KRO Magazine

Klik hier voor meer inspiratie