Het regent, je hebt nog honderd klussen op je takenlijstje en je heggenschaar is zo bot als maar kan. Grote kans dat je geen zin hebt om die aan te scherpen. Toch is het belangrijk! Tuinvrouw Anne Wieggers vertelt waarom én geeft je de beste onderhoudtips. 

Waarom moet je tuingereedschap onderhouden?

Anne: 'Een scherpe schaar is heel belangrijk. Wanneer je snoeit of een stek neemt, verricht je eigenlijk een soort chirurgie bij een plant. Hoe netter de wond, hoe beter de plant herstelt.'

Staalborstel
Wetsteen

Waarmee onderhoud je tuingereedschap?

Anne gebruikt de volgende materialen voor het onderhoud van haar tuingereedschap:

  • Een staalborstel
  • Een wetsteen
  • Een messenslijper
  • (Lijnzaad)olie
  • Een doek

Zo onderhoud je je tuingereedschap

Maak je gereedschap eerst helemaal schoon, zodat alle aarde eraf is. Anne gebruikt een staalborstel voor haar spades en een messenslijper of wetsteen voor scharen.

De wetsteen maak je eerst even nat. Vervolgens haal je het scherpe deel van de schaar over de wetsteen heen. Zo zorg je ervoor dat je gereedschap scherp blijft. 

Schaar metsteen
Een vrouw maakt tuingereedschap schoon

Zet 't in de olie

Als alles schoon is, zet je alles in de olie. Anne gebruikt hiervoor lijnzaadolie. Doe een scheutje van de olie op een doek die vies mag worden en smeer je gereedschap er mee in.

Anne: 'Bij een spade zijn vooral de randjes belangrijk. Die wil je scherp houden.' Zo voorkom je dat het gereedschap gaat roesten. 

Lijnzaadolie en een doekje
Spade

Meer tips van Anne?

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets