Een indrukwekkende reis door het laatste tijdperk van ‘De Witte Paters’
Jonge kerels zijn het nog wanneer ze - net gewijd tot priester - vol idealen de lange reis naar Afrika maken. Wat dreef de Witte Paters al die jaren en hoe kijken ze terug op hun missiewerk? De Witte Paters, ze zijn met steeds minder, het einde van een tijdperk nadert. Anita Witzier tekent hun fascinerende verhalen op, en dat is net op tijd.
Anita Witzier tekent de levensverhalen op van de allerlaatste ‘Witte Paters’ van Nederland. Nog helder van geest en boordevol verhalen genieten de paters van hun laatste jaren in hun rusthuis in Heythuysen. Anita zoekt hen op en de paters vertellen openhartig over hun decennialange leven in Afrika, over hun vreugde en geluk maar ook over de donkere en gevaarlijke momenten.
Roerige tijden
De ‘Sociëteit van Missionarissen van Afrika’ stond al gauw bekend als ‘De Witte Paters’, vanwege hun hagelwitte habijt. Tot diep in de twintigste eeuw zijn de paters actief in Afrika, ze bouwen kerken en ziekenhuizen maar stichten ook landbouwcoöperaties en weeshuizen. Ze doen dit in de roerige tijd van vrijheidsdrang en dekolonisatie van veel Afrikaanse landen. Veel jonge Witte Paters rekenden af met de neo-koloniale en paternalistische mentaliteit en omarmden het nieuwe vrijheidsdenken.
Pater Piet van der Pas (Tanzania)
“Ik kreeg het van huis uit mee: help de mensen die het moeilijk hebben, maak de wereld een stukje beter. We kregen vaak bezoek van ooms die missiewerk deden in Afrika. Als klein jochie zat ik dan onder de tafel mee te luisteren: wat een verhalen! En al heel vroeg wist ik: dat wil ik later ook.”
Pater Geert (Mali)
“Het was ook de tijd van politiek engagement, de Praagse lente en zo. Net als veel leeftijdgenoten was ik geëngageerd om desnoods mee te vechten voor een ideaal. Vanuit mijn opvoeding koos ik voor het missiewerk om de wereld te verbeteren. Bovendien was het seminarie voor veel jongens vaak de enige manier om door te studeren en verder te komen in het leven.”
Pater Toon (Zambia)
Pater Toon is nog altijd actief in Zambia. Hij is de laatste Nederlandse Witte Pater in dat land. Hij is over de tachtig maar strijdt nog onvermoeibaar tegen onrecht.
“Ik krijg nog steeds energie van de mensen hier en de manier waarop zij hun geloof beleven. De kerk is ook een plek waar arm en rijk samenkomen, een hechte gemeenschap waar mensen veel steun aan elkaar hebben.”
Anita in de Missie is Eerste Kerstdag 25 en Tweede Kerstdag 26 december om 18.35 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.