Koffie is een van de bekendste warme dranken, maar wist je dat in sommige culturen een ceremonie wordt gehouden omtrent het maken van koffie? Cultureel-culinair expert Jonneke de Zeeuw van BinnensteBuiten duikt in Eindhoven in de Eritrese keuken en neemt deel aan een koffieceremonie. De familie Bahlbi legt haar alles uit over Eritrese koffie. 

Koffieceremonie

In de Eritrese cultuur is koffie een belangrijk onderdeel. Zo komt er bij het maken van koffie een ceremonie aan te pas. Geurige roze rozen en verse popcorn mogen daarbij niet ontbreken. Chef-kok Nazareth Bahlbi: ‘De ceremonie is heel belangrijk, het is bedoeld als rustgevend. Het moet dus ook rustgevend ogen en er mooi uitzien zodat je ook tot rust komt tijdens het koffie drinken.’

BinnensteBuiten: Eritrese keuken

Cultureel-culinair expert Jonneke de Zeeuw van BinnensteBuiten duikt in Eindhoven in de Eritrese keuken en neemt deel aan een koffieceremonie. Gastheer Meseret legt uit hoe een échte Eritrese koffieceremonie eruitziet. 

Eritrese koffie

De rauwe koffiebonen worden eerst gebrand in een steelpan op hoog vuur. Wanneer de ruimte gevuld is met een heerlijke koffiegeur en de bonen van groen naar bruin kleuren is de koffie klaar om gemalen te worden. Gastheer Meseret Bahlbi: 'De eet- en koffiecultuur in buurland Ethiopië lijkt heel erg op die van Eritrea!'

Zegenen

Degene die de koffiebonen heeft gebrand komt na afloop langs bij de gasten om hen de vers gebrande koffie te laten ruiken. Om zo de gasten op een andere manier de koffie te laten ervaren. Vervolgens zegent men elkaar en gaat het proces van koffie maken verder. Chef-kok Nazareth Bahlbi: ‘Je moet als gast ook ervaren wat je gaat drinken, dus zodra de koffiebrander jou de vers gebrande koffie laat ruiken, zegen je diegene zodat het hen ook geluk brengt.’

Jebena

Na het malen wordt vaak nog aromatische gember toegevoegd. Dit zorgt voor extra pit en is goed voor de gezondheid. Vervolgens wordt de koffie in een pot van aardewerk 20 minuten lang gebrouwen. Deze pot noemt men Jebena. Chef-kok Selam Bahlbi: ‘De Jebena is gemaakt van aarde en blijft daardoor extra lang warm.’ Na 20 minuten is de koffie klaar om geserveerd te worden.

‘De Jebena is gemaakt van aarde en blijft daardoor extra lang warm.’

Chef-kok Selam Bahlbi