De watermeloen, een symbool van de zomer, is meer dan alleen een verfrissende lekkernij. Deze sappige vrucht (of is het een groente?) zit vol verrassingen. We delen zes fascinerende feiten over de watermeloen die je waarschijnlijk nog niet wist.

1. Vierkante watermeloenen 

Dankzij innovatieve Japanse kwekers zijn er nu zelfs vierkante watermeloenen, ontworpen voor efficiëntere opslag en vervoer. Het bijzondere is dat de teelt van de vierkante watermeloen bij slechts 6 telers in de Japanse regio Zentsuji plaatsvindt. 

Hoe ze vierkant worden? Van de jonge meloentjes selecteren ze alleen de allerbeste exemplaren. Als ze 10 cm groot zijn worden ze in een vierkante mal geplaatst. Gedurende de dag, vijf keer precies, draaien verzorgers deze meloenen met de hand. Bij een doorsnee van 18 cm worden de vierkante watermeloenen geoogst. 

Dat zie je ook terug in de prijs: ze gaan vanaf 540 euro per stuk over de toonbank.

BinnensteBuiten - vierkante watermeloen

2. De duurste watermeloen: 700 euro per stuk

We blijven in Japan - deze keer op het eiland Hokkaido: daar vinden we de allerduurste watermeloen. De Densuke meloenen zijn uniek vanwege het gebrek aan pitten, de zwarte schil en de bijzonder zoete smaak.

De meloenen zijn moeilijk te telen en vereisen constante zorg. Dat maakt de watermeloen extreem duur, met een gemiddelde prijs van 700 euro per stuk. 

Watermeloen hoort bij de zomer
  1. Klopt, ik eet geregeld watermeloen 100% (1 stem)
  2. Af en toe 0% (0 stemmen)
  3. Nee, ik eet geen watermeloen 0% (0 stemmen)

3. Een watermeloen bestaat voor 92% uit water

Watermeloenen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze bevatten slechts 50 calorieën per 250 gram en bestaan voor 92% uit water. Dit maakt ze tot een perfecte dorstlesser op een hete zomerdag.

Bovendien zijn ze een bron van vitamine A en C, die het immuunsysteem versterken. Het rode vruchtvlees bevat veel lycopeen, een krachtige antioxidant.

Wist je dat je watermeloen zelf kan kweken? Zaai de pitjes in vanaf april!

4. De watermeloen is een groente

Hoewel we de watermeloen vaak als fruit beschouwen vanwege de zoete smaak, is het technisch gezien zowel een vrucht als een groente. Dit komt omdat het tot dezelfde familie behoort als komkommers, pompoenen en andere soorten meloen. 

Door de hoeveelheid fruitsuikers, vind je de watermeloen toch eerder bij de fruitsoorten.

Vietnamese springrolls met salade van watermeloen

Chef-kok Ramon Brugman maakt heerlijke Vietnamese springrolls met traditionele nuoc cham als dipsaus en een frisse salade van watermeloen, feta en krokante nootjes.

loempia recepten binnenstebuiten vietnamese springrolls

5. Watermeloenen: een geschenk van de oude Egyptenaren

De watermeloen heeft een rijke geschiedenis. De oude Egyptenaren waren waarschijnlijk de eerste natie die watermeloenen op grotere schaal produceerde. In onze gebieden werd de watermeloen pas na de Eerste Wereldoorlog ingevoerd. Dit maakt de watermeloen een relatief 'nieuwe' vrucht in onze eetcultuur.

6. Oogst na 80 tot 100 dagen

De watermeloen is een eenjarige groenteplant, die net als de pompoen meerdere meters aan lange takken vormt. De meeste soorten worden na 80 tot 100 dagen geoogst.

Wil je zelf watermeloen kweken? De pitjes kan je vanaf april zaaien. Doe dat in een kas of met potjes binnen - de plant is namelijk verknocht aan warmte. 

Weten welke groente en fruit in augustus in het seizoen is?

Download dan de Seizoensgroentekalender!

seizoens seizoensgroente seizoensfruit juli