Chef-kok Sharon de Miranda deelt verse gerechten uit alle windstreken bij BinnensteBuiten én schrijft iedere maand een column voor ons. Deze week deelt Sharon alles over haar opnames voor een BinnensteBuiten Keti Koti special in haar vaderland Suriname. 'Het is een droom die is uitgekomen.'

Opnames in Suriname

1 juli! Vandaag vieren we Keti Koti. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd. En dit keer vind ik het extra bijzonder omdat ik voor BinnensteBuiten naar Suriname ben gegaan om special te maken voor Keti Koti. Een droom die uit is gekomen! 

Toen ik hoorde dat ik naar Suriname mocht, kreeg ik kippenvel en sprong van mijn stoel af. Ook ben ik gelijk nog meer informatie bij elkaar gaan verzamelen vanuit mijn familie. 

binnenstebuiten keti koti special sharon de miranda
binnenstebuiten keti koti special sharon de miranda

'Tot mijn verbazing zijn mijn kinderen enorm geïnteresseerd in het slavernijverleden'

Interesse in eigen verleden

Tijdens de reis in Suriname nam ik in gedachten mijn kinderen Joey en Quinty mee. Tot mijn verbazing zijn ze beide enorm geïnteresseerd in het slavernijverleden. Het verbaasde me, omdat het mij rond die leeftijd (11 en 13 jaar) totaal niet interesseerde. 

Sterker nog: die interesse begon pas een aantal jaar geleden. Ik wilde weten waar ik vandaan kom en wat mijn eigen geschiedenis is. Wie zijn mijn voorouders? Waar kwamen zij vandaan en wat deden ze? In de BinnensteBuiten special komt dit allemaal naar voren! Het is daarom ook een mix van verschillende emoties. 

In Suriname voel ik me meer verbonden met mijn vader, die ik alleen maar van verhalen ken. Hij overleed namelijk toen ik vier jaar was.

Keti Koti gaat ons allemaal aan

Het slavernijverleden is niet niks. En dan te bedenken dat het maar iets meer dan 150 jaar geleden is geweest dat mensen niet werden gezien als mens, maar als werktuig. Ze werden verkocht en verschrikkelijk behandeld. 

In Suriname is er veel geschiedenis over ons slavernijverleden. Ja, óns verleden, want het gaat ons allemaal aan. Of je nou nazaat bent van een tot slaafgemaakte of plantagehouder; het is onze geschiedenis.

Met een geweldig team hebben we een aflevering gemaakt in Suriname. We hopen dat iedereen hierdoor begrijpt waarom het belangrijk is om op 1 juli Keti Koti te vieren, en dat iedereen erbij stilstaat dat wij door onze geschiedenis zo leven. 

'Of je nou nazaat bent van een tot slaafgemaakte of plantagehouder; het is onze gedeelde geschiedenis'

Onze geschiedenis is belangrijk

Ik ben mijn voorouders dankbaar. Doordat zij hebben gestreden, kan ik leven als vrij mens. Natuurlijk valt er nog veel te winnen, en is er nog steeds veel ellende op de wereld. Maar onze geschiedenis is ook belangrijk en mag niet vergeten worden.

Maak er een mooie Keti Koti van! 

En iedereen kijken vanavond naar BinnensteBuiten!!

Warme Brasa, Sharon 

De BinnensteBuiten Keti Koti special is te zien op maandag 1 juli om 18:55 uur op NPO 2 of NPO Start.

Meer mooie verhalen lezen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Persoonlijke verhalen!

Sosha