Maandag 1 juli staat BinnensteBuiten in het teken van Keti Koti. Dit is de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en de vrijheid gevierd. In deze special reist BinnensteBuiten-chef-kok Sharon de Miranda af naar Suriname. Hoe geven de Surinamers deze gedeelde geschiedenis een plek?

Stilstaan bij familiegeschiedenis

Chef-kok Sharon de Miranda staat in de uitzending stil bij haar familiegeschiedenis. Onder haar voorouders bevinden zich zowel tot slaafgemaakten als een plantage-eigenaar. 

Ze bezoekt de Marron gemeenschap in het Surinaamse binnenland. De Marrons zijn afstammelingen van Afrikanen, die ooit onder dwang naar Surinaamse plantages zijn gebracht. Ze ontsnapten aan de slavernij door de jungle in te vluchten. 

Sharon maakt samen met Marronvrouwen het traditionele gerecht Moksi Alesi. Dit gerecht is ontstaan in de slavernij en wordt gemaakt met kliekjes van vlees, vis en groente. Sharon de Miranda: ‘Ik ben me meer en meer bewust van mijn eigen verleden en de verantwoordelijkheid om er iets mee te doen.’

‘We moeten verder’

Op plantage Bakkie laat de Nederlandse Marsha Mormon met haar man Bas Spek zien hoe het leven op de plantage was. Het plan ervoor ontstond nadat ze van haar opa hoorde dat ze een nazaat is van tot slaafgemaakten en erfgename van een plantage-eigenaar. 

Toch wil Marsha Mormon niet in het verleden blijven hangen: ‘We moeten weten waar we vandaan komen en we proberen daar wat moois uit te halen. Want we moeten door, we moeten verder.’

Het Hoekhuis in Suriname 

Historicus Xaviera Plet duikt voor BinnensteBuiten in de geschiedenis van Het Hoekhuis, één van de karakteristieke houten Surinaamse huizen die door plantage-eigenaren, rijke middenstanders en bestuurders werden bewoond. Het Hoekhuis werd in de jaren ’60 gerestaureerd en heeft nog interieurs uit de 19e en 20e eeuw.

'De geschiedenis is van ons allemaal'

Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV

Voelbaar in de samenleving 

Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV: ‘Onze omroep is zich ervan bewust dat de gevolgen van het kolonialisme en het slavernijverleden nog steeds voelbaar zijn in de samenleving. Met deze speciale uitzending van BinnensteBuiten willen we bijdragen aan de bewustwording en laten zien waarom deze beladen geschiedenis nog veel mensen raakt. Het is belangrijk om van elkaar te blijven leren, want deze geschiedenis is van ons allemaal.’

De BinnensteBuiten Keti Koti special is te zien op maandag 1 juli om 19:05 uur op NPO 2.

Geen enkele special missen van onze programma's?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van KRO-NCRV

sharon de miranda zonnetje

Ook interessant voor jou