Chef-kok Sharon de Miranda maakt gerechten uit alle windstreken. Met verschillende koksopleidingen in haar broekzak bedenkt ze de meest uiteenlopende recepten voor BinnensteBuiten én schrijft ze af en toe een column voor ons. Op 1 juli kookt Sharon duizend vrijheidsmaaltijden voor Keti Koti. Hoe heeft ze dat beleefd?

1 juli... Is dit nou een speciale dag? Dat is toch 4 juli? 

Best bijzonder dat de meeste mensen die ik spreek precies kunnen vertellen wat er 4 juli is. Independence Day, ook wel Fourth of July genoemd, is in de Verenigde Staten van Amerika een nationale feestdag ter viering van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. En dan gaan de meeste Amerikanen uitgebreid BBQ’en. 

Maar 1 juli was toch nog erg onbekend. Toch moet ik bekennen dat er dit jaar wel heel veel aandacht voor is geweest. En ik heb het dan over Keti Koti!  

Wat is Keti Koti?

Lees hier meer over de betekenis, de geschiedenis en de nationale feestdag.

keti koti

Ik zou het echt geweldig vinden als 1 juli in Nederland ook een officiële dag wordt.  Een vrije dag zou helemaal te gek zijn, maar laten wij beginnen om deze dag te erkennen en in ieder geval op deze dag te herdenken. 1 juli is een dag met geschiedenis die ons allemaal aangaat. Of jouw familie slaven had, ze verkocht, of slaaf was: Keti Koti is een feest voor alle inwoners, niet alleen voor de nazaten van de slaven. 

Ik heb mij dit jaar druk beziggehouden met Free Heri Heri. Free Heri Heri For All is een initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de slavernij, op eigentijdse en verbindende wijze wil herdenken en vieren. Deze dag staat ook wel bekend als Keti Koti, en is gerelateerd aan Dia Di Lucha Pa Libertat (17 augustus) oftewel Emancipation Day. 

'Heri Heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat ontstaan is op de plantages'

Mijn team en ik hebben op deze dag 1000 porties Heri Heri gekookt en uitgedeeld! Heri Heri is een eeuwenoud Surinaams gerecht dat ontstaan is op de plantages en eeuwenlang het dagelijks voedsel van de tot slaaf gemaakten was. Heri Heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht, dat bestaat uit de aardvrucht cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (bakkeljauw) en een ei. 

heri heri op keti koti

Tijdens het uitdelen van de oh zo lekkere Heri Heri zijn mensen geraakt, dankbaar en gaan met elkaar een bijzonder gesprek aan. Eten verbindt. Wil jij thuis ook Heri Heri maken of alvast oefenen voor volgend jaar? Hieronder vind je het recept! Uiteraard voor minimaal 8 personen😉 . 

Heri Heri: ingrediënten

8 personen Heri Heri  

 • 450 gr gedroogde gezouten bakkeljauw 

 • 800 gr cassave  

 • 650 gr witte zoete aardappel 

 • 650 gr paarse zoete aardappel 

 • 2 groene bakbananen 

 • 2 gele bakbananen 

 • 1 ui 

 • 1 grote tomaat 

 • 2 tenen knoflook 

 • 1 el tomatenpuree 

 • 1 bosje bladselderij 

 • Optioneel een stukje Madame Jeanette  

 • 4 eieren 

 • Olie 

Benodigdheden: 

 • Snijplank 

 • Messen 

 • 1 koekenpan 

 • 1-4 kookpannen (Het originele recept is een eenpansgerecht, maar door de jaren heen is Heri Heri steeds verfijnder geworden. Nu kook je de groente en eieren apart van de bakkeljauw, maar komt het uiteindelijk samen tot 1 gerecht). 

Bereidingswijze: 

 1. Kook de bakkeljauw in een pan met ruim water, giet het water af en zet de vis nog een keer op met ruim water.  

 1. Pluis de bakkeljauw uit en verwijder eventueel de graatjes.  

 1. Snipper de ui en hak de tenen knoflook fijn.  

 1. Snijd de tomaat in kleine blokje en snijd de selderij fijn. Dit is ook het moment om een eventueel een stukje Madame Jeanette te snijden.  

 1. Verhit een koekenpan met een scheutje olie, fruit hierin de knoflook en ui. Voeg de tomaat en Madame Jeannette toe en bak deze kort mee. Roer de tomatenpuree erdoor (goed doorroeren zodat deze kan ontzuren).  

 1. Voeg de bakkeljauw toe met een scheutje water en laat dit 5 minuten sudderen. Verwijder dan de pan van het vuur en meng de gesneden selderij erdoor.  

 1. Snijd de 2 soorten bananen met schil in 4 gelijken stukken. Kook de gele banaan ongeveer 10 tot 15 minuten en de groene banaan 20 tot 30 minuten.  

 1. Schil en snijd de witte en paarse zoete aardappelen en de cassave in stukken en kook ook deze in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar.  

 1. Kook ten slotte de eieren hard en snijd ze door de helft.  

 1. Als alle ingrediënten bereid zijn, bouw je het gerecht met liefde op. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten op het bord hebt, zodat er genoeg is om over te praten😊.  

Wil je alles weten over de herkomst van je eten?

Abonneer je op de nieuwsbrief Eerlijker eten. 15.000 mensen gingen je voor!

KVW - Sosha Duysker - Waterkip