Chef-kok Sharon de Miranda maakt gerechten uit alle windstreken. Met verschillende koksopleidingen in haar broekzak bedenkt ze de meest uiteenlopende recepten voor BinnensteBuiten én schrijft ze af en toe een column voor ons. Lees, kook en geniet! 

Hoe ziet ons eetpatroon er in de toekomst uit? En wat kunnen wij dan nog eten... alleen maar insecten? Ik word daar niet vrolijk van. Dagelijks ben ik bezig met het bereiden van lekker eten. Is 100% plantaardig eten de uitvinding? Zelf heb ik twee jonge kinderen, maar kunnen zij in 2050 nog steeds genieten van een goed stukje kip, vlees, vis of zuivel?

EAT-Lancet it is! Dit is niet alleen lekker en duurzaam eten. Dit wetenschappelijk bewezen onderzoek gaat namelijk uit van voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen, zonder dat we daarbij de aarde uitputten.  

EAT-Lancet dieet van de toekomst

Wat is EAT-Lancet? De uitdaging om iedereen in de toekomst te voorzien van voldoende gezond voedsel - gemaakt met respect voor de aarde - vraagt om een aanpassing van ons eten. Groenten, fruit, noten en peulvruchten krijgen meer de hoofdrol. Daarnaast is er zeker ruimte voor vlees, gevogelte, vis en zuivel.

Het Menu voor de Toekomst is gebaseerd op de voedselvisie van 2050, opgesteld door de EAT-Lancet commissie. Deze visie gaat uit van voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen, zonder dat we daarbij de aarde uitputten. Naast meer plantaardig, is ook het eten van regionaal geproduceerd voedsel belangrijk. Daarmee worden veel transportkilometers bespaard.  

Minder dierlijke producten eten is ook nog eens fijn voor je portemonnee!

Maar hoe doen we dat?

Verander de basis! Als voorbeeld: wat eten wij vandaag? Aardappels met een gegratineerde bloemkool uit de oven in plaats van de zalmmoot met aardappelen. Begin met het bedenken van lekkere groentes en vezels en stel daarna pas de vraag of er überhaupt een dierlijk product echt nodig is. 

Kortom…. Het is eigenlijk heel simpel. Er zitten 7 dagen in 1 week. Als je hiervan 4 dagen plantaardig eet, dan is er op de overige 3 dagen ruimte voor dierlijke eiwitten. Weliswaar niet meer dan 80 à 100 gram per dag en het liefst biologisch.  Op deze manier is het haalbaar dat iedereen nog steeds alles kan eten in 2050!  

Nog een pluspunt: minder dierlijke producten eten is ook nog eens fijn voor je portemonnee! 

Is er wel voldoende aanbod? Ja zekerrrrrrrrrrr 😊 Hier kom ik op terug.   

Wil je alles weten over de herkomst van je eten?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

BinnensteBuiten- Sharon de Miranda 01.jpg