Vliegensvlug zoemen ze prikgraag in de rondte. Van een mug willen we geen olifant maken, maar irritant zijn ze vaak wel. Maar wat als we muggen op natuurlijke manieren kunnen weren? BinnensteBuiten stelt je voor aan zeven groene beschermers tegen muggen.

Op welk tijdstip zijn muggen actief?

Muggen zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. Het is je vast wel eens opgevallen dat je 's ochtends vaak wakker wordt met een nieuwe muggenbult op je lichaam. 

's Nachts zijn ze actiever omdat de lucht dan vochtiger is, wat gunstiger voor hen is aangezien ze slecht tegen droge lucht kunnen.
 

Waar kunnen muggen niet tegen? 

Muggen zijn meer dan alleen irritant. Ze verstoren je nachtrust en de muggenbulten die ze achterlaten jeuken dagenlang. Hoe komen ze ons nou op het spoor?

Het reukvermogen van muggen is uitmuntend te noemen. Op grote afstand ruiken ze de koolstofdioxide die wij uitademen. Zelfs tot 70 meter. Gelukkig kunnen planten met bepaalde geuren je aanwezigheid maskeren.

De volgende zeven planten staan bekend om hun muggenwerende eigenschappen. 

Citroengras

Deze tropische plant geeft een sterke citroengeur af die muggen afstoot. Het is een populaire keuze voor tuinen en kan ook binnenshuis worden gekweekt. Het is belangrijk om te weten dat citroengras olie bevat die citronella bevat, een natuurlijk muggenwerend middel. 

Leuk pluspunt: citroengras is ook heerlijk in Aziatische gerechten. 

12 straten groen: citroengras

Lavendel

De sterke geur van lavendel is onaangenaam voor muggen. Bovendien is lavendelolie een uitstekend middel om op de huid aan te brengen. Lavendelolie kan ook bij openstaande deuren en ramen worden gebruikt om muggen af te schrikken.

12 straten groen - Deze 7 planten beschermen je tegen muggen

Voor verkoeling van een muggenbult: scheur, plet en wrijf een basilicumblad

Munt

Deze plant geeft een sterke geur af die muggen niet prettig vinden. Een simpel potje met munt uit de supermarkt kan al efficiƫnt zijn, voor zowel binnen als buiten. Het is ook mogelijk om muntolie te gebruiken als een natuurlijk muggenwerend middel.

12 straten groen: munt

Basilicum

Net als munt, geeft basilicum een sterke geur af die muggen verjaagt. Het kweken van basilicum kan zowel binnen als buiten. Basilicum kan je ook gebruiken voor muggenbulten. Het enige wat je hoeft te doen: scheur, plet en wrijf de basilicum over de muggenbult. Het verkoelt de plek snel.

12 straten groen: Basilicum

Gebruik basilicumolie ook als muggenwerend middel

Kattenkruid

Kattenkruid behoort tot de toppers om muggen tegen te gaan. Dit is de enige plant waarvan door onderzoek is bewezen dat het muggen verdrijft. Deze plant is zelfs 10 keer effectiever dan DEET (anti-insectproducten). En kattenkruid is voor je kat juist weer onweerstaanbaar. In de plant zit namelijk nepetalacton olie. Deze olie maakt plezierige gevoelens los bij een kat. 

12 straten groen: Kattenkruid

Knoflook

Hoewel het eten van knoflook muggen niet afschrikt, kan het planten van knoflook in je tuin wel helpen om muggen op afstand te houden. Het kan zowel binnen als buiten worden gekweekt.

12 straten groen: Knoflookplant

Rozemarijn

Rozemarijn is een heel sterk kruid. De geur is zo sterk dat muggen daarvan in de war raken. Rozemarijn kan ook op de barbecue worden gebruikt om de geur te verspreiden en muggen weg te houden.

12 straten groen: Rozemarijn

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg