Chef-kok Sharon de Miranda deelt de meest uiteenlopende voedzame recepten bij BinnensteBuiten én schrijft columns voor ons. Deze keer vertelt ze over haar zoektocht naar de perfecte work-out en gezonde recepten. 

Welke sport past bij me?  

En toen was het februari… Argh! Voor mij is de maand januari voorbijgevlogen. Ik leef volop in 2024. Sterker nog, ik ben de feestdagen alweer vergeten. Maar goed ook, want ik had dit jaar bedacht geen goede voornemens te nemen omdat ik mezelf er om een of andere reden niet helemaal aan kan houden. Dit wordt ook wel discipline genoemd... 

Maar ik vind het wel belangrijk om meer te bewegen. Ik voel me fitter, kan me beter concentreren en voel me minder slecht als ik toch wat extra’s heb gegeten. Al kost het me moeite om te beginnen met een sport, omdat ik nooit een sport heb gevonden die echt bij mij past. In tegenstelling tot mijn beroep, want op mijn negende wist ik al dat ik kok wilde worden. 

Van sportschool tot modeshow 

Welke sporten ik allemaal gedaan heb? Steps, ballet, basketbal, turnen, hockey, karate, kickboksen, dansles, paardrijden, waterpolo… Overal heb ik een blauwe maandag op gezeten. Het lijkt mij leuk om een keer betrokken te zijn bij een sportschool in een clubje dat elkaar iedere week motiveert om dan lekker te sporten. Daarom ben ik gaan kijken of het me dit jaar wel lukt gemotiveerd te raken.  

Vanaf begin januari ben ik naar twee sportscholen gegaan om proeflessen te volgen. Wat me opviel: bij de ene sportschool leek het alsof iedereen meedeed aan een modeshow, en bij de andere leek iedereen door de huisarts te zijn doorverwezen. Bij beide voelde ik me niet prettig en niet thuis.  

'Het lijkt mij leuk om bij een sportclubje te zijn dat elkaar iedere week motiveert om lekker te sporten'

Swingende work-out in pyjama 

Wat nu? Ik doe hetzelfde als waar ik vorig jaar ook mee begon. Lekker thuis sporten in mijn eigen tijd, zonder andere mensen. Heerlijk swingend in mijn pyjama, om vervolgens onder de douche springen en mijn dag positief beginnen. Er zijn verschillende work-outs te vinden op YouTube. Vaak kies ik de dans work-outs van Grow with Jo, ze duren ongeveer 10 tot 30 minuten.  

Wat ik er zo fijn aan vind is dat ik het in mijn eigen tijd kan doen, en er niet de deur voor uit moet. Zodra ik wakker ben, zet ik een lekker kopje koffie, start ik de tv op en kies een work-out uit op basis van hoe ik me voel. Ben ik echt supermoe en heb ik haast om naar mijn werk te gaan? Dan kies ik een snelle work-out van 10 minuten. Heb ik meer tijd, dan kies ik er een uit van 20 tot 30 minuten.  

'Voor mijn gezin is mijn work-out ook goed, want het werkt op hun lachspieren'

Ik ben dan ook echt trots op mezelf dat ik mijn work-out voor de dag er al op heb zitten. Voor mijn gezin is het ook goed qua training, want het werkt vooral op hun lachspieren. En alles wat ik dan nog als activiteit doe, is mooi meegenomen. Waar ik bijvoorbeeld van kan genieten, is een heerlijke wandeling maken. Het weer maakt me dan echt niet uit. 

Zo’n 20 keer trek per dag? 

Ook zeg ik sneller nee tegen al het lekkers wat ik op een dag zie - geloof me, het is veel - omdat ik het zonde vind van mijn goede start van de dag. Ik eet supergezond en bewust, en stop niet meer zomaar alles in mijn mond. Ik eet het liefst met regelmaat, dus niet wanneer ik trek heb (dit is zo’n 20 keer per dag). Daarom probeer ik echt te ontbijten, te lunchen en te avondeten op normale tijden. En dan lekker gezond. Kom maar op 2024, ik ben er klaar voor! 

Bij deze twee lekkere gezonde recepten. Niet om de lijnen, maar gewoon om je goed te voelen in je lijf.  

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie