Snij een appel en hij is binnen no-time bruin. De voorgesneden partjes uit de supermarkt kun je echter dagen bewaren zonder dat ze verkleuren. Zitten er speciale appels in die zakjes, of gebruikt de super slimme trucjes om hun fruit dagenlang fris en fruitig te houden? We zoeken het uit en delen heerlijke appelrecepten van de BinnensteBuiten chefs!

Waarom fruit snel verkleurt 

Voordat we het voorgesneden supermarktfruit verder onderzoeken, is het belangrijk om te begrijpen waarom appels zo snel verkleuren na het snijden. Het is een natuurlijk proces dat oxidatie heet.  

Zodra je een appel doorsnijdt, komt het vruchtvlees in contact met zuurstof. Dit veroorzaakt een chemische reactie waarbij enzymen in de appel polyfenolen omzetten in bruine pigmenten. Het resultaat? Een appel die er misschien onsmakelijk uitziet, maar je nog prima kunt eten. 

Eet jij appelpartjes die bruin zijn geworden?
Keuzen

Het geheim van voorgesneden fruit 

In tegenstelling tot zelfgesneden fruit, blijft voorgesneden fruit uit de supermarkt urenlang - of zelfs dagenlang - fris en knapperig. Hoe werkt dat precies? Leg verschillende verpakkingen voorgesneden fruit naast elkaar en je ziet dat de sleutel ligt in de toevoeging van antioxidanten zoals calciumascorbaat, ook bekend als E302. 

Calciumascorbaat, een combinatie van calcium en vitamine C, remt de oxidatie van fruit. Het vormt een beschermend laagje om het fruit dat zuurstof buiten houdt, waardoor het langer vers blijft. 

Waar wordt calciumascorbaat aan toegevoegd? 

Calciumascorbaat wordt echter niet aan alle fruitsoorten toegevoegd. Volgens een woordvoerder van een grote supermarktketen voegen ze calciumascorbaat alleen aan appels, peren en kiwi's toe.  

‘Zonder deze toevoeging zouden deze fruitsoorten binnen een uur bruin worden,’ zegt de woordvoerder van een grote supermarktketen. Andere fruitsoorten, zoals bessen en meloenen, krijgen geen behandeling met calciumascorbaat. ‘Die worden alleen gewassen, geschild, gesneden en verpakt, zonder conserveringsmiddelen.’ 

 

Veiligheid van calciumascorbaat 

Als je E-nummers op voedingsmiddelen ziet, vraag je je misschien af of ze veilig zijn. Gelukkig is calciumascorbaat (E302) volledig veilig.  

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bevestigt dat calciumascorbaat geen risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Deze natuurlijke antioxidant verlengt de houdbaarheid van producten en levert bovendien vitamine C. 

Hoe lang ligt het voorgesneden fruit in de schappen?  

Het kan zijn dat die voorverpakte appelpartjes al een tijdje in de schappen liggen. Maar hoe lang precies? De appels worden immers niet in de supermarkt verpakt en gesneden. 

Volgens de woordvoerder van de supermarktketen wordt het fruit dezelfde dag nog verpakt en binnen 24 uur naar de supermarkt vervoerd. ‘Dit snelle proces zorgt ervoor dat het fruit zo vers mogelijk in de schappen ligt,’ aldus de woordvoerder. ‘Vanaf het moment dat het in de supermarkt ligt is het nog minimaal twee dagen houdbaar.’ 

Zo houd je appelpartjes thuis langer mooi van kleur

Wil je appels alvast snijden, maar ze later opeten? Ook thuis pas je makkelijk een trucje toe waarmee je voorkomt dat je appel bruin kleurt. 

Snijd daarvoor een citroen en knijp een klein beetje citroensap over de appel uit. Zorg ervoor dat het snijvlak van de appel er compleet mee bedekt is. Doordat de citrusvrucht ook vitamine C bevat, wordt de verkleuring tegengehouden.

appels partjes supermarkt bruin hack

Koken met appels

Zin om in de keuken aan de slag te gaan met appels? We delen de lekkerste appelrecepten van de BinnensteBuiten-chefs met je.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta