Je hebt eten gekookt, moet gauw de deur uit en wilt snel de warme restjes in de koelkast zetten. Herkenbaar, toch? Alleen is het maar de vraag of het zo'n goed idee is om warm eten in de koelkast te zetten. Wij geven het antwoord.

Het belang van de koelkast

Het is hartstikke belangrijk om bederfelijk eten in de koelkast te zetten. De lage temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels geen kans hebben om te groeien, waardoor je eten langer houdbaar is. De beste koelkasttemperatuur is vier graden Celsius. 

Als je iets uit de koelkast pakt, is het slim om het product zo snel mogelijk terug te zetten. Het warmt namelijk snel op buiten de koelkast. En eten dat snel bederft, zoals rauw vlees of vis, moet je niet langer dan twee uur uit de koelkast houden. Er kunnen dan gifstoffen in ontstaan die je ziek maken.

Maar als je eten hebt bereid, hoe zit het dan? Moet je het dan ook zo snel mogelijk terugzetten in de koelkast?

Zet jij weleens warm eten in de koelkast?
Keuzen

Wel of niet warm eten koud zetten?

Warm eten moet je niet meteen in de koelkast zetten. De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!

Laat je eten minimaal een halfuurtje buiten de koelkast afkoelen voordat je het erin zet. Zorg ervoor dat je het eten ook niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat. Dan is er niets aan de hand. 

Tips om eten af te laten koelen

Heb je haast en wil je zo snel mogelijk je eten in de koelkast zetten? Denk dan aan de volgende tips:

  • Schep je eten vanuit de pan in kleine porties in bakjes of bordjes;
  • Spreid de portie zoveel mogelijk uit;
  • Dek de portie niet meteen af met een deksel of een folie;
  • Zet het bakje in een laagje koud water;
  • Laat het eten op een koele plek afkoelen, zoals buiten of in de garage.

De lekkerste recepten om weer op te warmen

Sommige gerechten zijn nóg lekkerder als ze een nachtje in je koelkast hebben gestaan. De chefs van BinnensteBuiten delen een aantal van deze recepten. Koken, afkoelen, koelkast in en de volgende dag weer opwarmen. Pling!

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

sharon de miranda brood bakken