Rettich is vanaf het voorjaar in het seizoen. Alleen wat voor soort groente is deze vergeten Hollandse glorie eigenlijk? En kun je rettich rauw eten? Wij geven de antwoorden, inclusief heerlijke recepten van de BinnensteBuiten-chefs.
Is rettich hetzelfde als pastinaak?
De rettich is lang, wortelvormig en wit. Je denkt daarom misschien al snel dat rettich hetzelfde is als pastinaak, maar dat is niet waar. De rettich is namelijk familie van de radijs. In tegenstelling tot de radijs groeit de rettich ondergonds.
De groente staat ook wel bekend als witte rammenas, en daikon is het Japanse neefje van rettich. De groente gaat al lang mee: 4000 jaar voor Christus werd rettich al door de Oude Egyptenaren geteeld. Dat blijkt uit oude geschriften en oude afbeeldingen. Een groente met geschiedenis, dus.
Kun je rettich rauw eten?
De witte radijsachtige groente kun je prima rauw eten. De smaak van rettich is wat milder dan die van een radijs, met een licht peperige smaak en knapperige bite.
Het geeft een lekkere kick aan een salade, maar behoudt ook z'n pit als je de groente inmaakt. Daarnaast is de rettich gestoofd, uit de oven of in een soep een prima keuze.
Is rettich gezond?
De rettich bevat weinig calorieën, maar wel veel vezels en vitaminen. Zo zit er veel vitamine C, kalium en magnesium in. Bovendient helpt het bij je spijsvertering en geeft het een boost aan je immuunsysteem. Genoeg redenen om het in huis te halen, dus.
Hoe eet je rettich?
Ben je op zoek naar inspirerende manieren om met rettich te koken? We hebben de lekkerste recepten van de BinnensteBuiten-chefs verzameld. Zo weet je voortaan hoe je de rettich rauw, gemarineerd, ingemaakt en gebakken eet.
