Het is bijna zover: Carnaval. Het katholieke feest barst los beneden de rivieren en de polonaise zal hierbij niet ontbreken. Modejournalist en huidig hoofdredacteur van L1 (de regionale omroep van Limburg, red.) Cecile Narinx is groot fan van deze simpele dans. Maar waarom? 

Goed voor iedereen 

Cecile Narinx beweegt zich net zo gemakkelijk aan de rand van de catwalk als in de polonaise. ‘Iedereen kan het en iedereen snapt het. Of je nou groot of klein bent, dik of dun, geen ritmegevoel hebt, je moet gewoon mee in die eeuwige herhaling. Je wordt meegenomen in een stroom van mensen met een goed humeur. De polonaise verbroedert. Het zou iedereen goed doen’, vertelt Cecile.  

'De polonaise doet iedereen goed'

Cecile Narinx

Terug van weggeweest 

Cecile wordt bekend als modejournalist en was hoofdredacteur van magazines als Elle en Harper’s Bazaar. De uit Limburg afkomstige journalist woont jarenlang in Utrecht, waardoor de zuidelijke feestvreugde erbij inschiet. Sinds ze weer woonachtig is in het zuiden, maakt ze ook haar rentree bij het driedaagse feestfestijn. 

Cecile krijgt het carnavalsgevoel vanuit huis met de paplepel ingegoten. ‘Ik herinner me de eerste polonaise in onze familie nog goed. Dat was tijdens de trouwerij van mijn zus in 1988. Dat viel samen met de winst van Nederland bij het Europees kampioenschap. Iedereen op de bruiloft verkeerde in totale euforie en de polonaise werd ingezet. Ik vond dat toen zó stom. Mijn moeder die uit de maat danste, mijn zus die het allemaal niet aankon. Maar uiteindelijk was het toch het hoogtepunt van de avond. Ik kijk er met zo’n goed gevoel op terug.’ 

'Bij de polonaise hoeft niemand de schijn op te houden'

Cecile

Ontwapende dans 

Volgens Cecile maakt de polonaise mensen losser. ‘Het is een ontwapenende dans. Daarom probeerde ik altijd op werkfeesten, die best prestigieus waren, de polonaise te introduceren. Je hoeft geen schijn meer op te houden, want met deze dans gaat dat nou eenmaal niet.’

Bij haar afscheid als hoofdredacteur wordt er dan ook als dank een polonaise ingezet, compleet met fanfare. ‘Iedereen deed mee en het was fantastisch. Ik voelde me gedragen’, vertelt Cecile hierover. 

Anti-individualistisch

Cecile snapt dat mensen neerkijken op de tamelijk eenvoudige dans. ‘Het is zo simpel. Maar dát maakt het juist zo mooi. Het zorgt voor verbintenis. Je maakt jezelf een schakel van een grotere groep. Het is anti-individualistisch.’ Nog niet overtuigd om een dansje te wagen? Cecile geeft een advies: ‘Stel jezelf in dienst van de ander en van de polonaise, en je zult zien dat het er allemaal heel anders uitziet. Lang leve de polonaise en lang dure de polonaise.’

Van maandag 5 februari t/m vrijdag 9 februari is het nieuwe seizoen van Carnavalshart te zien om 18.30 uur op NPO 2. Carnavalshart met Cecile Narinx is een oude aflevering en kijk je terug via NPO Start.

Carnavalshart

Kijk Carnavalshart terug

Kijken

Ook leuk