Heb jij goede voornemens voor 2022? Laten we fris het nieuwe jaar in gaan! Hier 7 inspirerende tips uit Boeddha in de polder, van programma De Boeddhistische Blik. Hierin gaat Joris Linssen in gesprek met verschillende mensen die een persoonlijke crisis hebben weten om te buigen in waardevolle lessen.
1 Ontspan met een activiteit die al je focus vergt
Voetbaltrainer Gertjan Verbeek merkt dat heel erg in het nu zijn, helpt bij ontstressen en doorbreken van het spanningsveld. Hoe hij in het nu komt? “Een activiteit doen die al mijn focus vergt", aldus Gertjan. Dat in combinatie met een fysieke inspanning, levert hem rust en ontspanning op.
2 Tel tot tien – reflecteer!
Door ‘s ochtends tot jezelf te komen, ervaar je gedurende de dag meer rust en vergevingsgezindheid. Je kan bijvoorbeeld tot jezelf komen door een korte meditatie- of yogaoefening. Heb je ‘s morgens de tijd of zin niet, maar merk je bijvoorbeeld wel dat je onrustig wordt? Dan kan je ook gewoon even tot tien tellen. “Dat is de basis van reflectie. En brengt ook balans en vergevingsgezindheid”, vertelt Gertjan.
3 Je hoeft geen doel te hebben
Gertjan mediteert en doet yogaoefeningen met zijn voetbalteams. Dit helpt hem om “gewoon gelukkig te zijn”, waarbij carrière of winst niet het doel is. Iemand die dit kan beamen is Tamar Valkenier. Zij reist als nomade door het land. “Er hoeft geen doel te zijn. Ik geniet van het mysterie dat ik niet weet wat er komen gaat. Daardoor heb ik ook geen verwachtingen.”
4 Geniet van stilte
Tamar Valkenier kampte met een burn-out en angststoornissen. Het was bij haar zo erg dat ze enkele maanden niet kon lopen. Uiteindelijk besloot ze haar normale leven achter zich te laten en een reis te maken. Sindsdien heeft ze geen last meer van paniekaanvallen. “Ik heb veel tijd doorgebracht in de wildernis. Dat brengt enorme stilte met zich mee. Door de stilte kan je nadenken: wie ben ik? Wie wil ik zijn?"
5 Wees je bewust van je ademhaling
Ademcoach Kasper van der Meulen heeft een tijd last gehad van paranoia. “Ik besloot iedere dag naar het bos te gaan en mediteren. Daar kan je niks onderdrukken.” Hij spreekt nu met regelmaat mensen die een burn-out hebben. “Mensen willen te veel controle hebben. Een burn-out is eigenlijk een gezonde reactie op een ongezond leven.” Uiteindelijk werd voor hem ademen zijn ankerpunt. “Je ademsysteem reageert op een bepaalde manier, op een situatie.” Als je je ademhaling observeert, kan je nagaan hoe je lichaam zich voelt. Breng je je ademhaling tot rust en richt je deze op de buik, dan zal je lichaam meer ontspannen en word je mentaal ook rustiger.
6 Spring onder de koude douche
Kleinkunstenares Martine Sandifort zwemt iedere ochtend in de Amsterdamse grachten. “Dat koude water is goed voor je immuunsysteem en verlaagt gedurende de dag jouw stressgehalte.” En je wordt er natuurlijk even goed wakker van!
7 Ga moeilijke en/of angstige gevoelens niet uit de weg
Het is heel mens eigen om weg te gaan van vervelende gevoelens. “De spirituele hoek beweerd: ga er juist wél naartoe. Ga er mee in gesprek. Hoe moeilijk en angstig het is: het kan uiteindelijk weer verdwijnen”, legt Martine uit. “En daarbij ook gewoon om jezelf kunnen lachen! Neem jezelf een beetje op de hak.”
Meer inspiratie? Bekijk dan Boeddha in de polder, op 30 & 31 december om 19.20 uur bij KRO-NCRV en De Boeddhistische Blik op NPO 2.