We lopen erlangs, zwemmen erin, eten eruit en reizen erover: de zee. De zee speelt een grote rol in ons leven. Maar wij beïnvloeden de zee en alles wat erin leeft ook. Als de zee zou kunnen praten, wat zou ze ons dan zeggen? 

Over het gezicht van de zee

In de documentaire Het gezicht van de zee volgen we de zoektocht van ontdekkingsreiziger en bioloog Arita Baaijens naar de menselijke relatie met de zee. Baaijens vindt dat we de zee te lang hebben gezien als alleen maar economisch winstgebied; een plek waar we vissen, boren, afval lozen en windmolens bouwen: ‘We zijn als mens te veel onthecht geraakt van het systeem waar we onoverkomelijk deel van uitmaken. Het zijn onze longen, ons hart, en onze bloedvaten.’ 

Solliciteren bij de Noordzee

Baaijens wil niet langer machteloos blijven toekijken hoe we als mensen het evenwicht in de zee verstoren en dus solliciteert ze bij de Noordzee om ‘spreker van al het leven in de zee’ te worden. Maar voordat ze die functie kan krijgen, moet ze weten wie die zee eigenlijk is.

Zoektocht langs de kusten

Met die vraag in gedachte reist de bioloog naar de landen waar de Noordzee reikt om in gesprek te gaan met mensen die allemaal vanuit hun eigen discipline een speciale band hebben met de zee. Een dichter, een duiker, een antropoloog, een kunstenaar; wat is hun relatie met de zee? Met de gedachte van de zee als een echte gesprekspartner, praat ze met hen over de menselijke verhouding tot de ongrijpbare kracht van het water.

Het gezicht van de zee is een zoektocht naar het antwoord op de vraag hoe wij als mens de zee kunnen leren kennen. Tijdens die zoektocht ontdekt Baaijens dat er nog veel te leren valt. En dat kan, als je maar echt luistert naar wat de zee ons wil vertellen en echt kunt kijken naar wat ze ons laat zien.

Wanneer is Het gezicht van de zee te zien?

Het gezicht van de zee van Alexander Oey wordt op zondag 27 oktober 2024 om 15.25 uur uitgezonden door De Boeddhistische Blik bij KRO-NCRV op NPO 2. Daarna kun je de documentaire terugkijken op NPO Start.