De Nederlander betaalt gemiddeld minder dan €4 voor een flesje wijn. Maar is dat wel zo’n goed idee? De aflevering van De prijsknaller over wijn laat ons daar nu wel twee keer over nadenken. Bij de productie van de ‘bulkwijn’ die we drinken, komen giftige bestrijdingsmiddelen kijken.

Supermarkten willen goedkope wijn kunnen aanbieden aan de consument. Dat is wat de consument nu eenmaal gewend is. Maar om goedkope wijn te kunnen maken, zijn grote oogsten nodig. Onkruid en ziektes dragen daar niet aan bij. Om die zo makkelijk en goedkoop mogelijk te bestrijden, worden pesticiden gebruikt. Op grote schaal. Schimmels kunnen zelfs resistent worden voor een bestrijdingsstof. Dan worden er verschillende pesticiden gemixt. Het gevolg? Een opstapeling van pesticiden in de wijn. “Collega’s hebben een fles wijn geanalyseerd. Ze hebben er 26 verschillende pesticiden in gevonden,” geeft toxicoloog Violette Geissen aan.

Wijngaard

Pesticiden maken ziek

Activiste Valérie Murat zet zich in voor de strijd tegen giftige bestrijdingsmiddelen. Ze krijgt een flesje wijn in de hand waar we in Nederland rond de €3,50 voor betalen en maakt een snelle inschatting. “Vermoedelijk worden er enkele van de meest gevaarlijke pesticiden op de Franse markt gebruikt om deze wijn te produceren”. Met alle gevolgen van dien. De wijnmakers die in aanraking komen met deze pesticiden en de lokale bevolking, kunnen verschillende ziektes krijgen. Ze noemt Parkinson, leukemie en kanker van verschillende organen. “Wijn is het enige consumptieartikel waarbij het niet wettelijk verplicht is om de samenstelling te vermelden. Als er achterop de fles zou staan wat erin zou zitten, zouden weinig mensen het nog kopen.” 

Ook de consument speelt een rol

Ondanks juridische stappen van werknemers die ziek zijn geworden door het contact met pesticiden, stoppen grote bedrijven niet met het gebruiken hiervan. Maar ook de consument zelf speelt een belangrijke rol, volgens Violette Geissen. In supermarkten wordt volop gepromoot met de goedkoopste prijzen. “Zolang de consument het goedkoopste blijft kopen, blijft de massaproductie ook bestaan.” Het is aan de consument om te kiezen voor een fles wijn zonder schadelijke gevolgen voor het milieu en de gezondheid.

"Zolang de consument het goedkoopste blijft kopen, blijft de massaproductie bestaan"

Violette Geissen

Wie betaalt de prijs?

Violette begint over ziektekosten. De wijn kan wel goedkoop zijn, maar de hele maatschappij betaalt voor de gevolgen. De pesticiden in het goedkope flesje wijn kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. Door middel van belastingen betalen we voor het herstel daarvan.

Hoe dan wel?

Haar tip? Ga niet meerdere keren per week voor een goedkope fles wijn, maar koop wat minder vaak en ga dan voor een duurdere fles. Let op: biologische wijnen moeten een keurmerk op het etiket hebben. Gelukkig komen er in Frankrijk steeds meer boeren die druiven verbouwen zonder de chemische medicijnkast open te trekken. Wijnboer Thierry Valette is er daar een van. Hij geeft aan dat men enkel naar het financiële plaatje kijkt en dat we de consequenties hiervan moeten inzien. “Het is onmogelijk om een natuurlijke wijn van €3,50 te produceren. Dan moet je er wel heel veel bullshit in stoppen.” Thierry geeft aan dat zijn prijs om een fles wijn te produceren €7,50 is. Als dat in Nederland €3,50 is, dan houdt de producent er rond de €0,50 aan over. Hij vraagt zich hardop af hoe het mogelijk is dat we dat nog doen.

Kijk de aflevering terug!