De rijdende rechter reist af naar Reuver in Limburg. Daar wonen de buren meneer Lemmen en meneer Van Veghel al meer dan 26 jaar naast elkaar. Het conflict is begonnen toen ze samen een nieuwe erfafscheiding gingen bouwen. Hoogste tijd voor De rijdende rechter om met een passende oplossing te komen.

Het conflict

Het originele plan van de buurmannen was dat meneer Lemmen verantwoordelijk zou zijn voor de materialen en dat meneer Lemmen de muur zou metselen. Na het voltooien van de muur is meneer Lemmen alleen niet tevreden. Hij vindt dat de muur scheef staat en een mogelijk instortingsgevaar is. Hij eist dat er een nieuwe muur komt, eentje die hij altijd al heeft willen hebben, en hij is niet bereid concessies te doen. Hij voelt zich niet verantwoordelijk voor de situatie.

Meneer Van Veghel daarentegen vindt dat de muur niet gevaarlijk is en dat deze met wat verbeteringen gewoon kan blijven staan. Bovendien vindt hij de camera's van meneer Lemmen ongepast, omdat deze richting zijn huis zouden staan.

De uitspraak 

Na de zaak bekeken te hebben komt Mr. John Reid met de volgende uitspraak: de muur staat op het terrein van meneer van Veghel. Daarom mag de muur daar blijven staan. Meneer van Veghel moet echter de 500 euro die meneer Lemmen heeft bijgedragen aan de muur aan hem terugbetalen.

De achterste muur staat op de erfgrens, en is daardoor gemeenschappelijk. Deze muur is instabiel. De muur mag alleen blijven staan na enkele verbeteringen, waarvan de kosten gedeeld moeten worden. Na het opknappen van de muur is het ook niet langer toegestaan dat de camera van meneer Lemmen het terrein van meneer van Veghel filmt. Dit kan ook niet, omdat de muur dan de camera's blokkeert. 

Zie hieronder de uitspraak van Mr. John Reid:

John Reid
2 min 34 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Meer lezen over de rijdende rechter?

Op de pagina van De rijdende rechter verzamelen we alle artikelen over het programma. 

De rijdende rechter