Theoloog Ria Weyens ontdekte dat ze meditatie aan het gebruiken was om te ontsnappen aan haar pijn en verdriet. Ze leerde stil te staan bij haar eigen lijden en hoopt nu anderen te laten ervaren, wat ze zelf heeft ervaren: de opluchting die vrijkomt als je pijn en verdriet volledig omarmt.
Ria Weyens is theoloog en schrijfster. Ze noemt zichzelf ‘een monnik in de wereld’ en geeft retraites in contemplatieve levenskunst. Tijdens haar studie religiewetenschappen ontdekte ze zenmeditatie. De stilte die ze hier ondervond smaakte naar meer: ze besloot enkele jaren mee te leven in een trappistinnenklooster nabij Charleroi. Tóch begon het verlangen naar de wereld buiten de kloostermuren steeds sterker te worden. Ze vertrok naar India, waar ze enkele jaren meeleefde in een interreligieuze ashram.
Na India was ze enkele jaren werkzaam in Londen in het internationaal centrum voor meditatie in de Christelijke traditie. Daar maakte ze een spirituele crisis door. Ze realiseerde zich dat ze meditatie aan het gebruiken was om te ontsnappen aan menselijke schaduwkanten, alsof pijn en verdriet er niet mochten zijn. Psychotherapie gaf haar wél de mogelijkheid om stil te staan bij haar lijden. Ze realiseerde zich uiteindelijk dat al haar inspiratiebronnen elkaar konden aanvullen: christendom, boeddhisme én psychotherapie.
Weyens hoopt dat ze met haar boeken en cursussen mensen kan laten ervaren wat ze zelf heeft ervaren: de opluchting die vrijkomt als je pijn en verdriet volledig omarmt. Je verdiepen in het paasverhaal kan hierbij ook wonderen doen: 'Kerst is een viering van ons innerlijk licht. Maar hoe komen we bij dat licht? Door ook het lijden te zien als onderdeel van het leven. En dat is waar het paasverhaal om draait.'