In de documentaire De kantoorhond zien we medewerkers die hun hond meenemen naar het kantoor. Dit zou zorgen voor minder stress. Met de honden wordt geknuffeld en gelachen, maar aan de andere kant blaffen ze tijdens vergaderingen. Zorgt een kantoorhond juist voor meer of minder stress op de werkvloer? 

Stressverlagend 

Om de werkstress te verlagen laat een bedrijf in de documentaire honden toe in hun kantoortuin, mits ze door de keuring komen. Een zogenaamd ‘open hond-beleid’. De honden zijn er om mee te knuffelen. Daarnaast werken ze op de lachspieren en zorgen ze voor sociale verbinding.

Aan de andere kant blaffen ze tijdens vergaderingen, gaan ze geheel hun eigen gang op de werkvloer en piepen ze onophoudelijk als ze willen eten of een plasje moeten doen. Is de kantoorhond dé oplossing om stress te verlagen of zijn de honden ergerlijke bronnen van onrust in de moderne kantoortuin?

Wetenschappelijk bewijs 

In 2012 wees een onderzoek van de Virginia Commonwealth University uit dat een kantoorhond stress op de werkvloer kan verminderen. Hierna volgden meerdere instanties en ook artsen die beaamden dat een hond mee naar werk gezond kan zijn. 

 

Niet alle honden zijn welkom 

Het kantoor dat gevolgd wordt in De kantoorhond hanteert wel regels. Zo moet de hond officieel worden goedgekeurd door de baas. Is de hond bijvoorbeeld te wild? Dan is hij niet welkom. Wat voegt een hond concreet voor positiefs toe? Een werknemer vertelt: ‘Soms zijn er pittige discussies over niet behaalde targets of deadlines, dan is het juist lekker dat een hond een beetje vrolijkheid brengt.’

'Een hond moet groeien als kantoorhond'

Medewerker van een bedrijf met een open hond-beleid

Van deze tijd 

Een hond moet uitgelaten worden, dus zijn aanwezigheid stimuleert de werknemer om een loopje te maken. En dan is er nog de onderzochte stressverlagende factor. Minder stress kan zorgen voor minder ziekteverzuim en een lager risico op hart- en vaatziekten. Tegenwoordig werkt men meer thuis, en is er op sommige werkplekken dus ruimte voor een viervoeter. Maar een beetje geblaf en een plasje hier en daar, moet dan op de koop worden toegenomen.

Lees ook

Een hond mee naar werk moet kunnen. Wat vind jij?
Choices
Een hond in De kantoorhond

Terugkijken

De KRO-NCRV 2Doc kort: De kantoorhond terugkijken? 

Kijken