In deze Donnie aan de Kook maakt Donnie samen met Défano Holwijn een vegan roti. Een nieuwe variant van het overheerlijke Surinaamse gerecht. Défano's moeder maakt roti als geen ander en geeft Donnie en Défano advies. Smaakt de vegan variant goed genoeg?

Roti zonder kip? Wàààt? Ja hoor, no problemo. Zonder kip, en zonder ei.

Vegan kipstuckjes lenen zich perfect voor dit soort uitbundige curries met saus en pepers en veel specerijen. Vegan kipstuckjes zijn heel neutraal van smaak van zichzelf (net als echte dierlijke dooie kip), een soort blank canvas eigenlijk, waar je in dit geval dus roti op schildert.

Naar goed Surinaams gebruik mét bouillonblokjes uiteraard, maar dan van groente gemaakt. De sambal van Madame Jeannette die je erbij serveert doet je sowieso al je zorgen vergeten…

Vegan roti

Voor 4 personen

Bereidingstijd ca 30 min

Kooktijd ca 45 min.

Ingrediënten

Voor de roti

2 uien

3 teentjes knoflook

4 tomaten (LET OP: tijdens aflevering niet gebruikt. Daarvoor hebben ze de moeder van Defano gebeld!)

500 g aardappelen

400 g kousenband (of sperzieboontjes)

3 el zonnebloemolie

2 el massala kerrie

320 g kipstuckjes

1 madame Jeanette peper

2 vegan groentebouillonblokjes

350 ml water

4 rotivellen

Madame Jeannette sambal (uiteindelijk niet gebruikt)

Voor het eiwit

1 1/2 cup/360 ml. ongezoete sojamelk (of andere ongezoete plantaardige melk naar keuze)

1/2 tl kala namak

2 tl agar agar poeder

Voor het eigeel

1 grote witte aardappel, geschild en in blokjes gesneden

2 tl vegan boter of margarine

1 el edelgistvlokken

1/4 tl kala namak

1/4 tl kurkuma (voor de gele kleur)

1/4 tl knoflookpoeder

Bereiding

Voor de roti:

Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in stukjes, schil de aardappels en snijd ze in stukken van ca 3 cm, haal de kousenband of boontjes af en snij in stukken van ca 5 cm.

Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin op laat vuur de kerrie massala met de uien en de knoflook 3 min. Snijd grote kipstuckjes eventueel iets kleiner. Zet het vuur hoger. Voeg de kipstuckjes toe en bak 3 min. mee.

Voeg de aardappelen, de tomaten en de kousenband toe samen met de bouillonblokjes en het water. Breng aan de kook, voeg de Madame Jeannette peper toe, zet het vuur laag en laat met deksel op de pan in ca 30 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.

Kook nog 15 min. zonder deksel. Verwijder de peper en breng op smaak.

Verwarm de rotivellen in een koekenpan en vul ze met het vegan kipmengsel. Serveer met sambal van Madame Jeannette.

Voor het vegan ei

Meng voor het eiwit de sojamelk, kala namak en agar agar in een keukenmachine of blender. Schenk het in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en roer een paar minuten goed door met een houten lepel tot het dikker begint te worden.

Haal het mengsel van het vuur, laat iets afkoelen en verdeel over de vormen.

Zet de vormen een uurtje in de koelkast.

Haal met een meloenbolletjeslepel, of als je die niet hebt een theelepel in het midden van de de eieren een ovaalvormig gedeelte er uit. Hier komt het eigeel in.

Kook voor het eigeel de blokjes aardappel gaar en giet ze af. Prak de aardappel fijn en voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door.

Vul de eiwitten met dit mengsel. Dit mengsel is enkele dagen houdbaar in de koelkast.