Wat eet de familie Wildeman van Een huis vol gedurende de dag? We vroegen Priscilla en Lukas naar het dagmenu, bepaalde eetgewoonten en de favoriete snacks van het gezin.
Ontbijt
'In de ochtend is het brood of cornflakes met melk,' vertelt moeder Priscilla. Maar dat is vooral voor de kinderen. Priscilla: 'Ik eet ’s ochtends eigenlijk niet, want dan krijg ik last van mijn maag. Ik drink meestal alleen koffie. Als ik weleens wat eet, dan is het een gebakken of gekookt ei. Ik doe soms lekker een tomaatje en dan een eitje erin. Met een heel klein beetje chiliflakes, zodat het lekker wat pittiger wordt.'
Vader Lukas gaat vaak voor een vers ontbijtje tijdens de ochtendwandeling. 'Wij gaan meestal een rondje lopen en dan komen we langs de supermarkt. Dan vind ik daar altijd wel wat lekkers wat ik dan meeneem,' vertelt hij.
Lunch
Priscilla: 'Bij Giovanna, Joshua, Luciano en Prisciliano gaan er sowieso vier boterhammen mee in de broodtrommel en dan twee bekers met water of siroop met water.' Dagelijks gaat er zo een heel wit en een heel bruin brood doorheen bij de familie Wildeman. Priscilla: 'Ook wel een pak melk per dag, van 2 liter volgens mij. Dus melk wordt hier ook best wel veel gedronken.'
'Op de woensdagmiddag voordat ze uit school komen ga ik naar de supermarkt. Dan haal ik altijd croissantjes, zo’n pak worstenbroodjes en dan eten ze dat als lunch in de middag. Altijd standaard op woensdag,' vertelt Priscilla.
'Als de kinderen thuis zijn, staat de airfryer non-stop aan'
Tussendoortjes
Met name de tussendoortjes zijn populair bij de kinderen. 'Eigenlijk staat het hier nooit stil met eten,' lacht Priscilla. Lukas: 'Als de kinderen thuis zijn, staat de airfryer non-stop aan. Er gaan harde broodjes in, frikandellen, hamburgers.' Priscilla vult aan: 'Ik weet zeker dat er veertig harde broodjes per week doorheen gaan. Met kaas, worst, boterhamworst. Die gaan echt het hardst. Bizar als ik daar zo op terugkijk.'
Vooral jongste dochter Giovanna heeft een favoriete snack. 'Chips, Giovanna is echt van de chips. Die wil iedere dag een bakje chips,' vertelt Priscilla. Maar ook met fruit maak je de kinderen blij. 'Het zijn ook echt wel fruitliefhebbers, absoluut. Ik maak weleens een fruitsalade, dat is zo weg.' Lukas: 'Watermeloen, dat wil je niet weten. Als dat in stukken gesneden wordt, dan moet je er snel bij zijn.' Priscilla lacht: 'meestal pak ik al een stuk voordat ik alles in stukken snijd, anders heb ik ook niks meer.'
'Ik ben niet zo’n snoeperd, helemaal niet. Ik ben helemaal kaasgek, ik hou zo van kaas. Oh heerlijk!'
Snacks verstoppen
Lukas en Priscilla grijpen dus zelf weleens mis, maar daar hebben ze iets op gevonden. 'Priscilla had een chocoladereep voor mij verstopt, anders was het al op geweest. Die had ze tussen de koelkast verstopt en daarna had ik ‘m op een andere plek verstopt, zodat zij ook niet meer wist waar die was,' vertelt Lukas lachend. Priscilla: 'Ik ben niet zo’n snoeperd, helemaal niet. Ik ben helemaal kaasgek, ik hou zo van kaas. Oh heerlijk! Ik heb liever een stukje kaas dan chocola of een chippie ofzo.'
Avondeten
Priscilla: 'Als we pasta eten gaat er zeker wel 1 kilo pasta doorheen. En als we dat met ballen eten, dan een kilo gehakt voor de balletjes. En dan meestal pastasaus, ik denk wel een liter wat er overheen gaat. En een hele zak geraspte kaas.' Lukas: 'En dan nog een zakje geraspte kaas als we gaan eten. Er is nooit genoeg kaas.'
Naast de airfryer wordt ook de slowcooker veel gebruikt in huize Wildeman. 'Dat is wel een dingetje met de slowcooker. Als je dan in de pan kookt, gaan er toch wel zo’n twee kilo aardappels in. Maar met de slowcooker lijkt het minder, omdat het in de pan er kleiner uit lijkt te komen en in de slowcooker blijft het volume. Dus je merkt ook aan groente, dat er echt wel minder in gaat,' vertelt Priscilla. 'Maar je merkt toch wel dat er meer smaak aan zit,' vult Lukas aan.
Eten in het weekend
Zijn er nog speciale eetgewoontes in het weekend? Priscilla: 'Op vrijdag altijd standaard patat. We willen weleens afwijken naar de zaterdag, want ik heb zo’n hekel aan patat bakken. Lukas doet het altijd, dus als hij een keer avonddienst heeft op vrijdag, dan doet hij zaterdag bakken.'
Lukas: 'En we proberen het in het weekend ook wel redelijk makkelijk te houden, want ja, het is toch weekend.' Het huis is dan ook wat leger, omdat een aantal kinderen weg zijn. Priscilla: 'Dan heb ik zoiets, dan kan ik wel weer groenten gaan koken, maar dat bewaar ik liever voor als iedereen er is. Dat iedereen de vitamines krijgt. Dus dan doen we gewoon: of een soep, een bami, een nasi of we eten een broodje gezond of een broodje knakworst.'
Altijd voorbereid op extra gasten
In de zomer wordt de barbecue wat vaker aangestoken. 'Bij de barbecue doen we vaak sla, patat, een stokbroodje, fruitsalade,' vertelt Priscilla. Lukas: 'Negen van de tien keer hebben we veel te veel en dan kunnen we de dag erna weer barbecueën.' Maar dat heeft wel een reden.
Priscilla: 'We hebben altijd te veel eten, omdat we niet zeker weten of iemand aanhang meeneemt. Wat er over is gaat in de vriezer of dat eet iemand de volgende dag weer die het andere eten niet lust.'