Samira Bakhcha uit Een huis vol leert haar dochters om oma’s traditionele tajine te maken. Zo geeft ze haar kinderen niet alleen iets van de Marokkaanse cultuur mee, maar leert ze hen ook over gastvrijheid. Iets wat bij de familie Bakhcha hoog in het vaandel staat.

De familie Bakhcha maakt tajine

‘Tajine maken moet je echt leren,’ vertelt Samira aan haar dochters. ‘Ik heb het ook van mijn moeder geleerd toen ik vijftien jaar was. Ik ga het jullie laten zien vandaag. Oma komt ook, zij gaat het natuurlijk keuren,’ lacht ze.

De tijd nemen voor tajine

De dames van de familie Bakhcha gaan aan de slag met allerlei soorten groente, vlees en kruiden. Het bereiden van de tajine duurt zo’n anderhalf uur. Samira: ‘Voor een écht lekkere tajine met smaak moet je de tijd nemen.’ 

‘Ik ben en blijf een Marokkaan'

Nour Bakhcha in Een huis vol

Marokkaans gerecht

Oudste dochter Nour is blij dat haar moeder haar leert om het Marokkaanse gerecht te bereiden. Niet alleen omdat ze het heel lekker vindt, maar ook omdat ze het later voor haar eigen ouders wil maken: ‘Ik ben en blijf een Marokkaan, dus ik vind dat ik dit gewoon moet leren.’ 

Gastvrijheid bij de familie Bakhcha

Samira is het met Nour eens: ‘Je wil dat stukje cultuur erin houden, anders vervaagt het allemaal.’ Daarnaast vindt ze het belangrijk dat haar kinderen gastvrij zijn. ‘Er moet altijd iemand kunnen aanschuiven, zonder dat ze het van tevoren aangegeven hebben. Die gelegenheid moet je altijd blijven creëren en bieden.’

Een huis vol zie je elke werkdag om 19.00 uur op NPO 1. Of stream op NPO Start.

Mis nooit meer iets van Een huis vol!

Schrijf je in voor de nieuwbrief en blijf op de hoogte van KRO-NCRV programma's.