Op sociale media duiken steeds meer video’s op met trucs waarmee je een blaastest zou kunnen omzeilen. Kun je met koffie, kauwgum of koperen muntjes echt een officiële ademtest manipuleren? Joep van Deudekom onderzoekt in Factcheckers deze bewering en hoopt dat het klinkklare onzin is. 

Toegestaan alcoholpromillage bestuurders

Uit verontrustende cijfers blijkt dat steeds meer mensen met alcohol op achter het stuur kruipen. Ervaren bestuurders, met meer dan 5 jaar een rijbewijs in bezit, mogen niet meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Voor een blaastest geldt dat het alcoholgehalte niet hoger mag zijn dan 220 µg/l (microgram per liter).

De eerste 5 jaar na het behalen van je rijbewijs ben je een beginnend bestuurder. In die jaren mag je niet meer dan 0,2 promille in je bloed hebben. Voor een blaastest is de limiet 88 µg/l.

Hoe werkt een blaastest?

De politie gebruikt blaastesten wanneer ze willen achterhalen hoeveel alcohol iemand gedronken heeft. Je bent verplicht om aan zo’n blaastest mee te werken. Je blaast in een slang en het apparaat meet het alcoholgehalte in je adem. De uitslag verschijnt in de letters: P (Pass), A/P (Alert/Pass), A(Alert) en F(Fail). 

Het experiment

In Factcheckers nodigt Joep zijn collega’s Marijn Frank en Tim Senders uit om te testen of de beweerde trucs om een blaastest te omzeilen echt werken. Proost! Marijn en Tim nemen een aantal cocktails en meten daarna met een officiële blaastest hoe hoog hun alcoholpromillage is: Marijn komt uit op 0,97 en Tim op 0,76. Veel te veel om de auto in te stappen. 

Marijn Frank test blaastest in Factcheckers
Joep van Deudekom onderzoekt blaastest in Factcheckers

De trucs

Er komen online verschillende trucs voorbij. Zo zou een kopje koffie of een kauwgumpje vóór de blaastest het promillage laten zakken. Maar Tim en Marijn blazen na koffie en kauwgum een keiharde F, van Fail. 

Ook worden er ademhalingstechnieken genoemd die de alcohollucht zouden vervangen voor frisse, schone lucht. Marijn probeert een snelle ademhaling, als een soort hyperventilatie. Tim houdt een tijd zijn adem in voordat hij blaast. Geen schone lucht te bekennen: allebei weer een F.

Ze gaan over op de muntjes; sabbelen op koperen muntjes of iets anders van koper zou de alcohollucht in de adem kunnen neutraliseren. Onzin, ze komen weer niet door de blaastest. 

Daarna volgen nog lepels mosterd, pindakaas, een hap rauwe ui en even spoelen met honing. Fail, Fail, Fail; niets van dit alles werkt om het alcoholpromillage bij Marijn en Tim te laten dalen.

Tim Senders test blaastest in Factcheckers
Uitslag blaastest in Factcheckers

Conclusie

Is een blaastest te omzeilen? Nee, met deze trucs doet de blaastest nog precies wat deze moet doen. Gelukkig maar. Wat wel helpt om door de blaastest te komen? Niet méér drinken dan is toegestaan wanneer je deelneemt aan het verkeer. 

Op de hoogte blijven van programma's zoals Factcheckers?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief

Factcheckers met presentatoren op de voorgrond