Shanti verloor haar zoontje en schoonmoeder door gewelddadige ex-partner

Shanti groeit op in een liefdevol gezin in Amsterdam. Op haar 26ste ontmoet ze iemand op een festival waarmee het heel goed klikt. Ze worden al snel smoorverliefd en krijgen zoontje Elfin. In de tijd die daarop volgt weet haar ex-partner haar leven kapot te maken, met fatale gevolgen. 

Destructief kantje

Shanti ontmoet haar ex-partner in 2014. Ze vindt hem interessant, grappig en charmant. De relatie ontwikkelt zich in een rap tempo. Hij wil alles over haar weten en besluit Shanti al snel voor te stellen aan zijn moeder. De hele dag overspoelt hij Shanti met gedichtjes en andere liefdesuitingen. Ze weet zich hier soms niet helemaal raad mee. 

Helaas leert ze na de eerste verliefde periode ook een andere kant kennen van haar ex-partner. Shanti beschrijft het als “een destructief kantje”. Zo heeft hij een avond te veel gedronken en maakt hij gemene opmerkingen naar haar. Omdat ze ook zijn lieve kanten kent, geeft ze hem het voordeel van de twijfel.

'Ik was bang, maar wegrennen vond ik te eng.'

Shanti

In de periode daarna gaan ze samenwonen en raakt Shanti al snel in verwachting. Helaas pakt dit niet goed uit voor hun relatie. Haar ex-partner wordt steeds gewelddadiger, zowel fysiek als psychisch. Wanneer Shanti hoogzwanger is, slaat hij dingen kapot en wordt zij door hem gedwongen het op te ruimen. 'Ik was bang, maar wegrennen vond ik te eng.' De mishandeling gaat door gedurende de zwangerschap. In 2015 wordt Elfin geboren door middel van een keizersnee. 'Wat ben jij nou voor vrouw, je kan niet eens normaal een kind baren', zei hij tegen Shanti.  

Afscheidsbrief

Shanti heeft geprobeerd om bij hem weg te gaan. Ze schrijft een afscheidsbrief aan hem. Met Elfin vertrekt ze naar haar schoonmoeder, met wie ze een goede band heeft. In het bijzijn van zijn moeder maakt hij beloftes om aan zijn gedrag te werken. Wanneer hij alleen met Shanti is, verandert hij. 'Hij zei dan tegen mij: "Je gaat echt niet bij mij weg." Shanti voelt alsof ze geen keuze heeft en gaat terug. 

In 2016 eindigt de relatie. De aanleiding was opnieuw een heftige ruzie. Shanti weet het huis te verlaten en belt de politie. Ze schreeuwt om hulp. De politie komt en adviseert Shanti om aangifte te doen. 'Op het politiebureau voelde het alsof ik werd bevrijd uit een gevangenis.' Shanti trekt samen met haar zoontje in bij haar zus. Er vindt een ouderschapsregeling plaats: Shanti’s ex kan Elfin bezoeken bij zijn moeder. 

Fataal

Op 22 juli 2016 komt Shanti haar zoontje ophalen bij zijn oma. Bij het ophaalmoment mag haar ex niet aanwezig zijn, maar dat is hij deze keer wel. Zodra ze het huis binnenloopt, trekt hij haar gewelddadig de badkamer in. Hij haalt een handgranaat tevoorschijn. Shanti trapt hem weg en rent voor hulp naar de buren. In paniek belt ze rond. Ze heeft haar vader aan de telefoon wanneer ze naar buiten kijkt. Uit het raam ziet ze haar zoon Elfin naar beneden vallen. 'Ik hoorde een geluid, en ik wist gelijk dat hij overleden was.' Haar ex springt erachteraan. Elfin is 11 maanden oud geworden. Voordat Shanti’s ex zelf sprong, heeft hij zijn moeder vermoord in haar woning. Alle drie hebben ze het niet overleefd. 

Kijk Fatale liefde terug op NPO Start. 

Bekijk hier de uitzending

Ben je slachtoffer of getuige van huiselijk geweld? Lees hier waar je terecht kan voor hulp: