Er zijn verschillende vormen van aantrekkingskracht. Zo kan je je seksueel of juist emotioneel tot iemand aangetrokken voelen. De ene aantrekkingskracht sluit de ander niet uit, maar ze staan zeker ook los van elkaar. Je kan op emotioneel vlak heel aangetrokken zijn tot iemand, maar op fysiek en seksueel gebied minder. Maar wat betekent het om je aangetrokken te voelen tot iemand?

Wat is aantrekkingskracht?

Volgens psycholoog, relatietherapeut en seksuoloog Nynke Nijman heeft aantrekkingskracht te maken met synchronisatie in uitdrukkingen. Praat de ene zacht, dan doet de ander dat ook. Daalt jouw hartslag, dan daalt die van de ander ook. Hier hebben wij geen controle over. Onbewust vinden er veranderingen plaats in onze lichamelijke waardes en beginnen die gelijk te lopen met diegene die jij aantrekkelijk vindt.  

"De seksuele aantrekkingskracht neemt af, maar de romantische en emotionele nemen toe."

Nynke Nijman

Wanneer voel ik mij aangetrokken?

Wanneer je iemand voor het eerst ziet en diegene aantrekkelijk vindt, neemt je testosteron toe. Je bent hierdoor meer aanvankelijk voor seksuele prikkels, oftewel, seksueel contact. Nijman legt uit dat gedurende een relatie, testosteron afneemt, maar oxytocine, een hechtingshormoon, toeneemt. “De seksuele aantrekkingskracht neemt af, maar de romantische en emotionele aantrekking nemen heel erg toe”.

Hoe voel ik mij meer aangetrokken tot mezelf? 

Naast je aangetrokken voelen tot iemand anders, is het belangrijk om je zelf ook aantrekkelijk te voelen. Nynke Nijman vertelt dat aantrekking om uitstraling gaat: wanneer jij je aantrekkelijk voelt, straal je dat ook uit. Zorg ervoor dat jij comfortabel bent met jezelf, en dat je jezelf accepteert. Iemand anders kan jou het beste liefhebben wanneer jij jezelf liefhebt.

Hoe voel ik mij meer aangetrokken tot mijn partner?

Heb jij het gevoel dat je op emotioneel vlak minder verbonden bent met je partner? Dan is er een magische oplossing! Amerikaanse psychologen en echtpaar Arthur en Elaine Aron hebben een vragenlijst opgesteld voor partners die affectie en intimiteit in een relatie versterken. Hier zijn een paar vragen:  

1. Wat betekent een ‘perfecte’ dag voor jou? 

2. Noem drie dingen die jij en je partner gemeen lijken te hebben. 

3. Wat is je dierbaarste herinnering? 

4. Noem vijf positieve eigenschappen van je partner. 

Ben je benieuwd naar alle vragen van Arthur en Elaine Aron? Lees ze hier!

De romantische en seksuele aantrekking tussen jouw en je partner kan je ook versterken. Een goede manier om dit te doen is om op leuke dates te gaan. Benieuwd naar tips en hoe een leuke activiteit de romantiek en intimiteit in je relatie kan versterken? Lees het hier: