Op zondag 15 mei wordt Titus Brandsma heiligverklaard in Rome. Wilfred Kemp en KRO-NCRV-Vaticaankenner Christian van der Heijden zijn in de Italiaanse hoofdstad en doen live-verslag vanuit Rome.

Zondag 15 mei

Zr. Hettie Berflo O.Carm. bidt tijdens de heiligverklaringsmis voor de religieuzen.

 

Namens de Nederlandse regering was minister Wopke Hoekstra aanwezig bij de heiligverklaring van Titus Brandsma. Na de plechtigheid had hij een onderhoud op het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel over o.m. de oorlog in Oekraïne. Daarna stond hij de Nederlandse pers te woord. Ook kardinaal Eijk en ambassadeur Weijers waren van de partij. Hoekstra sprak vol bewondering over Titus, vooral voor diens verzet tegen het nazisme.

Wopke Hoekstra
Wopke Hoekstra

Zaterdag 14 mei

Pater Michael Driscoll, wiens onverklaarbaar geachte genezing van huidkanker het groene licht gaf voor de heiligverklaring van Titus Brandsma, en pater Míċéal O’Neill, prior-generaal van de Orde der Karmelieten.

Pater
Pater

De Amerikaanse karmeliet Michael Driscoll (80), wiens onverklaarbaar geachte genezing het groene licht gaf voor de canonisatie van Titus Brandsma, vertelt op 13/5/2022 hoe hij voor het eerst hoorde over zijn Nederlandse medebroeder Titus.

Nederlandse vereerders van Titus Brandsma in Rome krijgen van het Huis van de Pelgrim een goody bag.

De Titus Brandsma-rozenkransen liggen klaar voor de verkoop. Deze winkel kwam er dankzij Wilfred Kemp achter dat ze door een misverstand niet besteld waren. Dat blijkt dus rechtgezet.

Zuster karmeliet Hettie Berflo doet morgen tijdens de heiligverklaringsmis een voorbede in het Nederlands.

Vigiliemis ter ere van Titus Brandsma.

Een ontmoeting met pelgrim Haye Titus Galama, oud-burgemeester van Elst en achterneef van Titus Brandsma.

Verering van Titus Brandsma in de Sint-Paulus buiten de Muren op de vooravond van zijn heiligverklaring.

mis
mis

Vrijdag 13 mei 

Wilfred Kemp treedt vandaag letterlijk in de voetsporen van Titus Brandsma, want hier studeerde hij filosofie en werd de intellectuele basis gelegd voor zijn antifascisme.

In een souvenirwinkel bij het Vaticaan blijken ze geen items van Titus Brandsma te hebben besteld. Wilfred Kemp drukt de winkelierster op het hart dat er veel Nederlandse pelgrims teleurgesteld zullen zijn. Snel wordt er met de fabriek gebeld.

Zondag is het zover. Wilfred Kemp is er klaar voor.

In deze Vaticaanse boekhandel ligt slechts één boekje van Sint-Titus Brandsma; deze publicatie gaat over dierenliefde. Van de Franse kluizenaar Charles de Foucauld, die zondag ook wordt heiligverklaard, is er meer aanbod.

Wilfred in Rome
Wilfred in Rome

Donderdag 12 mei 

Vlakbij het Vaticaan zijn twee plekken waar Titus Brandsma wordt vereerd: de Santa Maria in Traspontina van de Karmelieten en de Friezenkerk.

Wilfred in Rome
Frienzenkerk

Niet alle Nederlandse bezoekers aan de Eeuwige Stad zijn dit weekend voor Titus Brandsma gekomen.

In de Kerk der Friezen treffen we vier pelgrims uit Friesland, onder wie Titia Hettema. Haar oom zat met Titus Brandsma in Dachau.

De portretten van de tien zaligen die zondag worden heiligverklaard, zijn vanochtend aan de balkons van de façade van de Sint-Pieter gehangen. Omdat er zoveel zijn, was er geen plaats voor tien afzonderlijke hangtapijten. Onze Titus deelt zijn portret met de Indiase martelaar Devasahayam Pillai.

Portretten
Portretten

Kijk je mee?

De heiligverklaring van Titus Brandsma is te zien op zondag 15 mei vanaf 09.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.