De Hongaarse Lilla ziet de laatste jaren drastische maatregelen verschijnen in haar land. Vrijheid en gelijkheid worden beetje bij beetje ingeperkt. De Hongaarse premier Orbán is dan ook veelvuldig in het nieuws. Hoe gaan de jongeren hiermee om?  

Lilla is 21 jaar en maakt zich zorgen om de huidige situatie in Hongarije. “Ik denk dat onze regering ook historische veranderingen probeert door te voeren.” Minderheden ervaren problemen in Hongarije. “Ze worden als anders gezien. Veel mensen vinden dat ze niet in Hongarije thuishoren en dat Hongarije alleen voor Hongaren is.” Daarbij verspreidt de regering volgens Lilla nepnieuws om hun aanhang te vergroten.  

Hoop 

Ondanks alles houdt Lilla hoop. "Je moet altijd je mening geven, zonder angst voor de censuur." Haar grote inspiratiebron is Erika Szeles. Een meisje dat zich in de jaren ‘50 op 15-jarige leeftijd aansluit bij het verzet tegen de Russen. Lilla vertelt over Erika: "Ze was vastbesloten om Hongarije een andere toekomst te geven, ongeacht wat haar familie daarvan vond of dat ze haar leven op het spel zette." 

Meer weten over Lilla en haar grote inspiratiebron?
Lees het hier!

Jongeren spreken zich uit over de Hongaarse situatie 

In de nieuwe aflevering van How To Be Young gaat Margriet met enkele andere Hongaarse jongeren in gesprek. Zo koopt ze een verboden sprookjesboek, vol sprookjes die inclusief zijn. En spreekt ze leraar Adam, die worstelt met de nieuwe geschiedenisboeken, waarin geen plaats meer is voor het oude Midden-Oosten. Ook gaat ze in gesprek met transgender Erik. Erik mag zijn nieuwe geslacht niet meer officieel registreren en blijft op papier een vrouw. 

De aflevering is vrijdag 5 november om 22.30 uur te bekijken bij KRO-NCRV op NPO2.