In Keuringsdienst van Waarde zie je hoe het team aan de slag gaat om uit te zoeken waar zongedroogde tomaten vandaan komen. Én hoe ze worden gemaakt. De Keuringsdienst vindt in sommige zongedroogde tomaten insecten. Daarom geven wij je tips om zelf zongedroogde tomaten te maken. 

Zongedroogde tomaten

Tip  1: Buiten

Als je de tomaten buiten in de zon droogt, leg er dan een katoenen gaas op. Zo vermijd je dat er insecten in de tomaten kruipen.

Tip  2: Oven

Gebruik een oven om de tomaten sneller te drogen. Plaats gewassen en gesneden tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de tomaten met wat zout en peper en stop ze in de oven op 50 graden voor 3 uurtjes. Je kunt tegelijk ook andere groenten drogen om zo spaarzaam mogelijk de oven te gebruiken. 

Tip 3: Gebruik smaakmakers 

Gebruik kruiden, zoals oregano of rozemarijn, om de zongedroogde tomaten op smaak te brengen. Meng dit samen met de tomaten voordat je ze gaat drogen. 

Keuringsdienst van Waarde: zongedroogde tomaat

Er blijkt weleens een onaangename verrassing in een zongedroogde tomaat te zitten. Zo zitten in sommige zongedroogde tomaten insecten, benieuwd hoe dat zit? Kijk dan gauw de nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde. 

Ersin zongedroogde tomaat

Napolitaanse zucchini alla scapece salade

Geïnspireerd geraakt en zin in meer zongedroogde groente? Probeer dan eens dit saladerecept met zongedroogde courgette.

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Kookwedstrijd tussen experts op het BinnensteBuiten Festival