Je hebt rode wijn, witte wijn en rosé. Alcoholische versnaperingen voor de alledaagse borrel. Toch zin in iets specialers? Dan wordt er een fles bubbels opengetrokken. Het gerucht gaat dat alcohol in bubbels sneller naar je hoofd zou stijgen. Een prikkelend verhaal van de Keuringsdienst over alcoholische bubbels. 

Samenvatting

  • Onderzoek toont aan dat als je direct uit de fles champagne drinkt, dat leidt tot een sneller stijgend alcoholpromillage
  • Koolzuur in bubbels irriteert de maagwand, hierdoor verwijden de bloedvaten wat de alcoholopname versnelt in het bloed

Wetenschappelijk feestje

Klopt het dat je sneller dronken wordt van bubbels? Britse onderzoekers van de Oxford Academic besloten deze vraag op wetenschappelijke wijze te benaderen. Ze organiseerden een feestje waarbij elke feestganger twee glazen mousserende wijn kreeg, zoals champagne en prosecco. De exacte hoeveelheid werd afgestemd op hun gewicht, zodat alle twaalf deelnemers dezelfde hoeveelheid alcohol dronken.        

Een deel van de feestgangers kreeg champagne waarvan de bubbels bijna volledig waren verwijderd door grondig roeren met een klopper. De andere helft kreeg daarentegen een glas rechtstreeks geschonken uit de fles.

Wat bleek? Mensen die de bubbels rechtstreeks uit de fles dronken, hadden sneller een hoger promillage dan degenen die de platte wijn nuttigden. Maar waarom?

Hoe drink jij je wijn het liefst?
Choices

Sprankelend koolzuur

Wetenschappers speculeren dat het mogelijk komt door dat koolzuur de opname van alcohol in het bloed versnelt. Normaal gesproken komt een deel van de alcohol via je maagwand in je bloed terecht, en de rest neemt de darm voor z'n rekening. 

Maar bij koolzuurhoudende dranken irriteert die koolzuur de maagwand. Hierdoor verwijden je bloedvaten en absorbeert je lichaam meer alcohol. De alcohol stijgt dan letterlijk sneller naar je hoofd.

Lekker koud

Bovendien houden we er ook van om bubbels lekker koud te drinken. Maar hier komt een interessant feit: het effect van je eerste glas bubbels, vergeleken met nummer twee of drie, heeft ook te maken met die voorkeur voor kou. 

Als de champagnefles lekker koud is, ontsnappen de bubbels langzamer, waardoor ze langer in de drank blijven hangen. Hierdoor belanden ze sneller in je systeem, waardoor je dus sneller dronken wordt. Zodra de fles warmer wordt, laten meer bubbels zich gaan, en dat betekent dat jij minder bubbels tot je neemt. 

Dus geniet lekker van je bubbels, maar weet dat de kans groot is dat je sneller dronken wordt als je mousserende wijn drinkt. Proost!

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Natuurwijn