Er wordt vaak gezegd dat een glas rode wijn per dag goed is voor de gezondheid. Het zou stoffen bevatten, die zorgen voor blinkende aderen en een blakend hart. Maar alcohol voor je gezondheid, dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. De Keuringsdienst gaat daarom op zoek naar de waarheid, en schenkt klare wijn. 

Hoeveel rode wijn drink jij gemiddeld?
Keuzen

Een slokje geschiedenis: de Franse Paradox

De bewering dat een glas wijn per dag goed voor je zou zijn, vindt zijn oorsprong in de 'Franse Paradox'. Ondanks de voorliefde van Fransen voor kaas en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, hebben ze opmerkelijk minder hartziekten. Dit fenomeen wordt in de Franse Paradox  deels toegeschreven aan hun liefde voor rode wijn. Wat weten de Fransen dat wij niet weten?

De wetenschap achter de wijn

Rode wijn bevat ontstekingsremmende antioxidanten, zoals resveratrol en flavonoïden, die goed zijn voor het hart. Toch is er tot nu toe geen sluitend bewijs dat deze stoffen op zichzelf genoeg zijn om het risico op hartziekten significant te verlagen. Bovendien kun je dezelfde voordelen behalen door middel van een gezond dieet en regelmatig bewegen.

Meer dan alleen het hart

Naast mogelijke hartvoordelen, suggereren sommige studies dat rode wijn andere gezondheidsvoordelen heeft. Volgens Medical News Today kan matige consumptie van rode wijn bijdragen aan een gezonde darmflora en mogelijk zelfs de hersenfunctie verbeteren. Er zijn ook aanwijzingen dat de antioxidanten in rode wijn helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam, dat vervolgens bijdraagt aan een lager risico op bepaalde chronische ziekten.

De andere kant van het glas

Hoewel wijn bepaalde voordelen kan hebben, mogen we niet vergeten dat rode wijn alcohol bevat. Alcohol is een stof die zelfs bij matig gebruik kan bijdragen aan het ontstaan van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leverziekte, een verhoogde bloeddruk en zelfs bepaalde soorten kanker. En hoewel één glas per dag als 'matig drinken' wordt beschouwd, stelt het Voedingscentrum dat er eigenlijk geen ‘gezonde’ hoeveelheid alcohol is.

Wat zeggen de experts?

Organisaties zoals het Voedingscentrum en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseren om geen of gematigd alcohol te drinken. Want ondanks dat sommige studies aantonen dat matige wijnconsumptie geassocieerd wordt met een verlaagd risico op hartziekten, wegen de mogelijke voordelen niet op tegen de gezondheidsrisico’s.

Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag heeft namelijk zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten. Het idee dat een dagelijks glas rode wijn gezond is, is complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Er zit wel enige waarheid in, maar de voordelen zijn niet zo duidelijk als vaak wordt gesteld.

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Pandanrijst - KVW - Ersin Kiris