Bij steeds meer hippe barretjes staat het op de kaart: natuurwijn. In witte, rode of oranje variant. Maar wat maakt wijn natuurwijn? En waarom ruikt het soms naar rotte eieren, natte stal of mest? Keuringsdienst van waarde zoekt uit wat natuurwijn is.

Verschil tussen wijn en natuurwijn

Natuurwijn, funky wijn of toch non-conventionele wijn? Hoe je het ook wilt noemen, het zou volgens velen wijn zonder hoofdpijn zijn. De reden dat deze wijn voor minder hoofdpijn zou zorgen, komt doordat de natuur de vrije hand krijgt door het hele productieproces heen. 

De mens grijpt niet in met gistingsproducten; de wijn moet via natuurlijke wijze zijn alcohol verkrijgen. Dat is dan ook direct het grootste verschil tussen wijn en natuurwijn.

Bovendien wordt er volgens de filosofie van natuurwijnmakers geen extra sulfiet toegevoegd aan natuurwijn. In de gewone wijn zit wel sulfiet, waardoor die langer houdbaar is. Bij natuurwijn gaat alles volgens de regels van de natuur.

Sulfiet in natuurwijn?

Er zit vaak minder sulfiet in natuurwijn. De sulfiet die aanwezig is, is vaak van nature aanwezig en niet toegevoegd. En dit heeft effect op je lichaam! Je lever breekt de alcohol in je lichaam hierdoor sneller af. Sulfiet vertraagt namelijk de afbraak van alcohol door de lever. 

Of natuurwijn hierdoor ook zorgt voor minder hoofdpijn, valt te betwisten. 

Natuurwijn smaakt beter dan conventionele wijn
  1. Eens 20% (3 stemmen)
  2. Oneens 80% (12 stemmen)

Oranje wijn die stinkt

Soms hangt er wel een héél bijzonder geurtje aan natuurwijn. De Keuringsdienst zoekt uit waar de beruchte 'stallige wijngeur' vandaan komt en spreekt met natuurwijnmaker Dido Voorma. Een foute gist kan het fermentatieproces abrupt verstoren, zo blijkt: 'Er zijn verkeerde gisten die ook in de wijn kunnen sluipen, want natuurwijn hoort niet te stinken.' 

Voordat je het weet, heb je een oranje wijn gekocht die ruikt naar koeienmest. Toch wordt deze stinkwijn aangeboden op de markt. Men betaalt hiervoor gewoon de prijs van natuurwijn.

'Door verkeerde gisten die in de wijn sluipen, kan natuurwijn gaan stinken'

Dido Voorma, Natuurwijnmaker

Keuringsdienst van waarde aflevering: Natuurwijn

Ooit was wijn een doodsimpel druivendrankje. Toen ging men er ingewikkeld mee doen: natuurwijn staat er op kekke etiketten. Stoere sommeliers zweren erbij, want natuurwijn zou pure wijn zijn. Met zo min mogelijk bemoeienis van de mens. Maar wanneer is wijn natuur en wanneer niet? 

Natuurwijn

Zo zie je of wijn natuurwijn is

De naam 'natuurwijn' is nog niet beschermd. Dat betekent dat er nog geen officieel keurmerk voor is. Het enige criterium is wel dat de wijn een biologische certificatie moet hebben.

Natuurwijn is in principe dus wijn waarbij het gistingsproces op een natuurlijke wijze is gegaan, zonder hulpmiddelen. Ook wordt er geen sulfiet aan de wijn toegevoegd.

In principe kan een wijnmaker of wijnverkoper zeggen dat een fles wijn natuurwijn is, zonder dat je het helemaal zeker weet. Check hiervoor in ieder geval of je het biologische keurmerk erop ziet staan. Doorgaans betaal je ook meer voor natuurwijn dan voor reguliere wijn.

Weten wat je koopt in de supermarkt?

Download dan de Keuringsdienst van waarde Supermarktgids.

KVW Supermarktgids - Vis header - Ersin