Ze zijn zoet, sappig en zonder het gedoe van het uitspugen van de pitten. De pitloze druif. Maar is het een pittig klusje om deze druiven voort te planten zonder zaden? En eten we in de toekomst kersen zonder pitten? De Keuringsdienst zoekt ’t uit.

Zonder bestuiving of bevruchting

Je zou druiven haast een wonder van de natuur kunnen noemen. Ze zijn in staat zich voort te planten zonder het traditionele proces van bestuiving en bevruchting.

Helemaal pitloos zijn pitloze druiven ook weer niet. Ze hebben minipitjes die zich niet ontwikkelen en in feite 'kapot' zijn. Pitloze druiven kunnen zich dus niet door middel van de minipitjes voortplanten.

Kwekers gebruiken groeistoffen en plantenstokken om de planten te ‘foppen’. Met deze methode zijn er geen zaadjes nodig om de druif te vermenigvuldigen. Hoe gaat het ‘foppen’ dan in z’n werk?

Stekken en enten

Stekken is de meest gebruikelijke methode om druiven zonder pit te kweken. Kwekers beginnen met het afsnijden van een stukje van de plant, een stek. Ze behandelen deze stek met een speciaal poeder dat hormonen bevat. Deze hormonen stimuleren de groei van wortels.

In sommige gevallen plaatsen de kwekers de behandelde stek op een andere, al bestaande plant. Dit heet enten. Door te enten kan de nieuwe plant sneller en beter groeien. Zoals je op de afbeelding ziet. 

Het proces van enten met een druivenplant

Kweken met goede opbrengsten

Grote tuinderijen hebben technieken geperfectioneerd waarbij ze de cellen van een plant met een goede opbrengst doorkweken. Elke cel wordt een kloon van de oorspronkelijke plant, wat betekent dat alle vruchten identiek zijn.

Dit heeft echter ook nadelen, want het maakt alle vruchten gevoelig voor ongedierte en dezelfde ziekten.

Pitloos verkoopargument

In Nederland wint pitloos fruit, waaronder de druif, aan populariteit. ‘Pitloosheid is aantrekkelijk omdat je dan de hele vrucht kunt opeten’, stelt René Smulders, onderzoeker plantenveredeling aan de Wageningen University & Research. ‘Die trend zag je als eerst bij de pitloze citrusvruchten zoals sinaasappels en mandarijnen’, zegt hij.

Is het dan in de toekomst mogelijk dat we fruitsoorten zoals pruimen en kersen zonder pit eten?

Een familienaam zonder kinderen

Volgens De la Porte - teler bij een fruitbedrijf - is het voor pruimen of kersen nu nog niet mogelijk om ze zonder pit op de markt te brengen. ‘Er zijn nog geen soorten of rassen die zich pitloos hebben kunnen ontwikkelen.

Je komt op zo’n moment aan het eindpunt van je ecologische systeem te zitten. Iets wat geen zaden of pitten produceert, is eigenlijk gewoon een familienaam zonder kinderen.’

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_-_bamboe.jpeg