Goedkope supermarkten, de ene nog goedkoper dan de ander, en alle winkels roepen maar wat graag dat ze écht de goedkoopste zijn. Maar hoe weet je nou welke dat ook echt is? Er zijn verschillende tests en onderzoeken beschikbaar. Wij bekeken er een paar.

De bekende supermarkt-test

Een bekende supermarkt-test is die van het consumentenprogramma Kassa. Zij kopen elke twee maanden een aantal producten bij een aantal supermarkten. Deze test is simpel en overzichtelijk, maar niet perfect.

Kassa koopt bijvoorbeeld “maar” 27 producten tijdens hun test, en ze testen maar vijf supermarkten. In 2017 was er nog een significante wijziging in het onderzoeksproces van de Kassa test.

Kassa nam namelijk voorheen alleen de huismerken mee in hun boodschappenmandje. Sinds de wisseling kiezen ze de goedkoopste versie van het product op hun lijstje, in het geval van de Jumbo, Plus en Albert Heijn maakt dit een significant verschil in het eindplaatje.

De zogenaamde budgetproducten zijn in veel gevallen namelijk goedkoper dan de huismerk producten. Maar Kassa geeft zelf al aan: het is een gelimiteerde test, en in de praktijk kan het heel anders uitpakken.

In de supermarkt let ik op de aanbiedingen
  1. Ja, bijna altijd 0% (0 votes)
  2. Nee, daar ben ik niet zo mee bezig 0% (0 votes)

Kortingen

Van de Consumentenbond zijn er twee onderzoeken die goed bij dit onderwerp aansluiten. De eerste gaat over de acties en kortingen in de Nederlandse supermarkten. Voor dit onderzoek zijn negen supermarktketens acht weken lang in de gaten gehouden om te zien welke producten in de aanbieding waren.

Zo komen ze er in het onderzoek achter dan de Albert Heijn bijna twee keer zo veel producten in de aanbieding doet als de nummers twee (gemiddeld 1150 per week versus de 600 van de Jumbo en Hoogvliet). 

Albert Heijn geeft ook de hoogste kortingen, met gemiddeld 34%. De ander gaat over het verschil in productprijs in verschillende supermarkten. Voor het tweede onderzoek zijn er prijzen van 270 producten vergeleken. Dit waren 150 A-merk producten en 120 huismerk producten. Hierbij kwam online supermarkt Picnic als de goedkoopste uit de bus, snel gevolgd door de Dirk. De Spar is de duurste supermarkt. 

Beste koopjes

De Consumentenbond concludeert uit deze twee onderzoeken dat je voor de acties het best naar de Albert Heijn kan, en de rest bij Picnic moet kopen, of bij de Dirk of Aldi als Picnic niet beschikbaar is.

De onderzoeken van de Consumentenbond hebben veruit de grootste reikwijdte en zijn daardoor het meest betrouwbaar in hun conclusies. Maar ook zeker niet perfect, en zoals elke test weer zegt: de goedkoopste supermarkt voor jou weet je alleen uit ervaring. 

Elke test heeft zijn beperkingen, en met duizenden producten in de winkels en veranderende aanbiedingen is het te ingewikkeld om te onderzoeken welke supermarkt altijd de goedkoopste is. Maar met dit soort prijsvergelijkingstests is het de vraag of je daarmee de prijzenoorlog ook niet in stand houdt. 

Dit artikel is in 2018 geschreven en is berust op onderzoek uit 2018. Het kan zijn dat de informatie vermeld in het artikel niet meer volledig overeenkomt met de huidige prijzen en acties bij de bovengenoemde supermarkten.

Meer weten over wat je in je boodschappenmandje doet?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al 15.000 mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde ijs