Deze producten zijn stiekem vrijwel identiek maar hebben een andere prijs

Van wortels en zogenaamde mini wortels tot mie en tagliatelle. Een aantal producten in het schap hebben lijken niet dezelfde identiteit te hebben, maar als je goed kijkt zie je dat ze wel echt uit hetzelfde hout gesneden zijn. En toch worden ze tegen een andere prijs verkocht...

De Keuringsdienst zet het voor je op een rijtje!

Mini-groenten vs. ‘normale’ groenten

Lang had de mens een reuzenhonger, maar wie nu een blik werpt in het groenteschap ziet dat die tijd voorbij is. Daar ligt een gigantisch groot assortiment aan piepkleine groenten. Van baby broccoli tot baby biet. Mini komkommers tot mini krieltjes. Er is geen groente die niet een kopje kleiner is gemaakt. Sommigen worden veredeld. Dat betekent dat ze gekruist worden om klein te blijven. Sommigen komen zo van het land. Er zitten altijd groenten bij die niet zo hard groeien en dus klein blijven. En tot slotte worden sommigen met het mes verkleind, zoals de mini wortels. 

En qua smaak? Teun van de Keuken zoekt dit samen met chef Benny Blisto uit. Benieuwd naar de uitkomst? Kijk hier de aflevering!

 

Mini komkommer

Prijs per kilogram = 8,65 euro

‘Normale’ komkommer

0,95 euro per stuk (ca. 400 gram) = 2,38 euro per kilo

 

Mini wortels

Prijs per kilogram = 6,60 euro

‘Normale’ wortels

Prijs per kilogram = 1,98 euro

 

Mini bieten

Prijs per kilogram = 4,36 euro

‘Normale’ bieten

Prijs per kilogram = 2,38 euro

 

Mini kastanjechampignons

Prijs per kilogram = 11,37 euro 

Kastanjechampignons 

Prijs per kilogram = 5,96 euro

 

Maar uit het archief van de Keuringsdienst blijkt het vaker voor te komen dat de knieperige Nederlander toch bereidt blijkt te zijn om de portemonnee te trekken.

Heb jij vaak meer betaald voor "hetzelfde" product?
Keuzen

Mie vs. tagliatelle

Kook je Chinees, dan koop je mie. Kook je Italiaans, dan pak je pasta. Tagliatelle om precies te zijn. Allebei van tarwe, allebei lange platte slierten en allebei vaak opgerold verkocht als vogelnestjes. En toch is de één veel duurder dan de ander. De pasta wordt dus verstopt in een Aziatisch jasje en verkocht voor een andere prijs.

Tagliatelle

Prijs per kilogram = 2,98 euro

Mie

Prijs per kilogram = 1,98 euro

 

Kijk hier de uitzending. 

Airfryerfriet vs. ovenfriet

De Keuringsdienst kocht een zak frieten. Speciale friet. Niet om te bakken in het vet maar in de hete lucht.Ofwel airfryerfriet. Waarom heb je daar je daar dan speciale frietjes voor nodig?

Het antwoord: die heb je niet nodig. Het is allemaal een pot nat. Airfryerfriet kan in de oven en ovenfriet in de airfryer. Ze worden op dezelfde manier gemaakt. Allebei gaan ze in een badje met zetmeel (en een beetje water).

 

Airfryerfriet

Prijs per kilogram = 3,15 euro

 

Ovenfriet

Prijs per kilogram = 1,49 euro

Bekijk hier de uitzending.

Verse vis vs. diepvriesvis

Vis wil je vers, want vers is lekkerder. Supers liggen er dan ook vol mee. Plastic bakjes waar met grote letters verse vis op staat. Maar draai het bakje om en de kleine letters vertellen iets vreemds: ontdooid. Die verse vis was dus eerst bevroren. Wat is dan het verschil met de vis die even verderop stukken goedkoper in de vriezer ligt?

Verse vis mag verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest. De herkomst is bij ‘verse’ vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.

 

Bijvoorbeeld kabeljauwfilet

Verse vis

Prijs per kilogram = 24,96 euro

 

Diepvriesvis

Prijs per kilogram = 9,06 euro

 

Kijk hier de uitzending.

Meer weten over je eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Vleeswaren supermarkt