Als je bij de snackbar een frietje met bestelt, verwacht je waarschijnlijk mayonaise. Maar meestal zit er geen mayo bij, maar fritessaus. Waarom eigenlijk?

Hoe een frietje met fritessaus is ontstaan

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, terwijl dat in fritessaus veel minder zit. Mayonaise bestaat in de basis uit vier ingrediënten: eigeel, mosterd, citroen of azijn en olie. Deze worden geklopt tot er een dikke saus ontstaat. Wettelijk is vastgelegd dat mayonaise alleen zo mag worden genoemd als het voor minimaal 70 procent uit olie en minimaal 5 procent eigeel bestaat.

Om die reden is fritessaus bedacht. Olie is een duur product en met fritessaus werd er in 1966 een goedkoper alternatief op de markt gebracht. Inmiddels is fritessaus niet meer weg te denken uit de snackbar en supermarkt, maar wat is het verschil tussen fritessaus en mayonaise eigenlijk?

Welke saus heeft jouw voorkeur?
  1. Fritessaus 25% (251 votes)
  2. Mayonaise 75% (769 votes)

Saus met een flinke plens water

Fritessaus bestaat uit dezelfde ingrediënten, alleen in andere hoeveelheden. Het oliepercentage bij fritessaus varieert tussen de 5 en 25 procent en wordt aangevuld met een flinke plens water, waardoor er een waterig mengsel ontstaat. Om de saus weer op een saus te laten lijken, en in het bijzonder mayonaise, worden er verdikkingsmiddelen (zetmeel en xanthaangom), suiker en voor de houdbaarheid conserveermiddelen toegevoegd.

Nu je het verschil tussen de twee sauzen weet, weet je ook waarom jouw frietje met vaak een frietje met fritessaus is. Een stuk goedkoper voor de snackbar en daarom een stuk leuker voor je portemonnee.

Wil je de inhoud van je winkelmandje écht leren kennen?

De online Keuringsdienst van waarde supermarktgids gidst je door de supermarkt

kwv_gids_mockup.jpg