De citroenen in de supermarkt staan bekend om hun mooie glanzende schil. Voor het oog een perfecte citroen om te gebruiken in een heerlijk gerecht of als smaakmaker in je water. Maar waar komt dat glanzende laagje op de citroen eigenlijk vandaan?

Schellak op je citroen

Het glanzende laagje op de citroenschil is niet ontstaan aan de boom, maar door een goedje in de fabriek met de naam schellak. Schellak wordt gebruikt om een citroen, maar ook ander groente en fruit - waaronder mandarijnen en appels - een mooie glans te geven. Daarbij wordt een laagje was op de citroen aangebracht, zodat de waterdampen niet uit de schil kunnen ontsnappen. Op die manier voorkomt de producent dat de citroen uitdroogt en dus niet verkocht kan worden. Schellak is eigenlijk een extra beschermlaagje, zodat jouw citroen er mooi en sappig uitziet én de producent zich nauwelijks zorgen hoeft te maken over een ‘uitgedroogde’ opbrengst.  

Was jij je fruit?
  1. Ja altijd 52% (375 votes)
  2. Nee nooit 16% (112 votes)
  3. Hangt af van het soort fruit 32% (233 votes)

Schildluis?

Schellak wordt gemaakt van de afscheiding van de vrouwelijke lakschildluis (ook wel de Kerria Lacca genoemd), een beestje dat voornamelijk voorkomt in zuid-oost Azië. De afscheiding van de luizen, dat door de beestjes wordt aangemaakt ter bescherming tegen roofdieren, wordt van de boomtakken afgeschraapt, gezuiverd en verwerkt tot schilfertjes in de fabriek. Voor één kilo citroenenwas is de afscheiding van ongeveer 300.000 schildluizen nodig, dus er wordt flink geschraapt. 

Niet alleen voor citroenenwas worden luizen gebruikt, ook voor het roze kleuren van dagelijkse producten uit de supermarkt is de luis hofleverancier.

Niet alleen op groente en fruit

Het glansmiddel is niet alleen op groente en fruit terug te vinden. Zelfs alledaagse producten als snoep en chocolade kunnen schellak bevatten, om precies dezelfde reden: om het product te laten glimmen. Een glimmend product is een mooi product en dat is wat de consument graag koopt. 

Meer weten over je eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Sosha - babygroenten