Wat als je geen knoflook in huis hebt en in plaats daarvan knoflookpoeder wil gebruiken? Kan dit zomaar? En hoeveel teentjes knoflook zitten er eigenlijk in dat potje poeder?

Verschil moet er wezen 

Knoflook komt in allerlei soorten en maten: vers, gedroogd in een netje, als saus of in de vorm van poeder. Maar wat is het verschil?  

Als je bollen knoflook in de supermarkt koopt, dan is de kans groot dat die uit China komen. De welbekende knoflook in netjes zijn namelijk gedroogde knoflookbollen. Die kunnen makkelijk twee jaar oud zijn voordat ze in de supermarkt liggen.

Keuringsdienst van waarde: knoflook

Het is de walm waarom de knoflook bekend staat. Vervelend om te ruiken bij buurman of buurvrouw, lekker om te eten. Maar niet elke knoflook is hetzelfde. We gaan onze neus achterna en vertellen in geuren en kleuren het verhaal van de knoflook. Een smakelijk verhaal waar niet over valt te twisten.

Keuringsdienst van waarde - knoflook

Verse knoflook

Er zit veel verschil tussen verse knoflook en de gedroogde knoflook die we in de supermarkt kopen. Verse knoflook heeft een frisse, zachte smaak. Je herkent deze knoflook aan de lange groene steel. Verse knoflook levert door de milde smaak bijna geen stinkende adem op. Gedroogde knoflook krijgt door het drogen een scherpe en ietwat bittere smaak. 

Knoflookpoeder

Knoflookpoeder is een totaal ander product en is qua smaak niet te vergelijken met verse knoflook. Knoflookpoeder is namelijk gedroogde knoflook waar nog meer vocht aan onttrokken wordt, om vervolgens te vermalen tot poeder. De smaak wordt door het drogen minder scherp en krijgt een geroosterde, bijna zoetige smaak. Maar hoeveel teentjes knoflook zitten er eigenlijk in dat potje?

Rekensom

De specerijenfabrikant heeft voor elke gram knoflookpoeder zo’n 7 à 9 gram verse of gedroogde knoflook nodig. In een potje knoflookpoeder uit de supermarkt zit ongeveer 50 gram poeder. Dit betekent dat er 350 tot 450 gram knoflook nodig is voor dat potje knoflookpoeder. Hoeveel teentjes zijn dit?

Eén teen knoflook weegt gemiddeld 2 gram. Een snelle rekensom laat zien dat er dus zo’n 200 teentjes verwerkt zijn voor een potje knoflookpoeder. 

Prijsverschil

Je hebt voor die 200 teentjes ongeveer 13 bollen knoflook nodig. Als je zelf knoflookpoeder zou maken met bollen knoflook, dan zou je alleen al aan knoflook 4 tot 4,5 euro kwijt zijn. En dat terwijl zo’n potje 3,50 euro kost in de supermarkt. 

Het uitgebreide productieproces, verpakkingskosten en extra vervoerskosten zouden de gedroogde kruiden toch veel duurder moeten maken?

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Keuringsdienst van waarde - Planetproof