Een halal keurmerk op een kip? Dan lijken voor veel supermarkten de leefomstandigheden van de kip niet meer zo heilig. De halal kip blijkt namelijk vooral plofkip te zijn. Albert Heijn en Jumbo beloofden te stoppen met de verkoop van plofkip, maar Keuringsdienst van waarde ontdekt dat het nog steeds in de supermarkt ligt.

Halal kip blijkt plofkip

In de aflevering van Keuringsdienst van waarde komt aan het licht dat halal kip het zonder Beter Leven-keurmerk moet doen. Het blijkt dat halal kip de 'reguliere' kip is, ook wel de 'plofkip' genoemd. Eenmaal een halal keurmerk, dan lijkt het voor de supermarkt niet uit te maken dat het een plofkip betreft. 

Dat doet de wenkbrauwen fronzen. Eerder maakten grote supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo, met veel trots bekend dat ze alleen nog kip met het Beter Leven keurmerk verkopen. Hoe gaan de grote supermarkten om met deze bevindingen?

Bekijk de uitzending over halal kip

De supermarkt heeft er zelfs een apart schap voor: halal staat erop. Vlees, vroom geplukt voor moslims. Maar wanneer is een kip eigenlijk halal en wanneer niet? Keuringsdienst van waarde gaat op onderzoek uit. 

kvw39_halalkip_mxf_v02_2024.04.18_2-ezgif.com-video-to-gif-converter.gif

Persbericht opeens veranderd

Voor de uitzending over halal kip is Albert Heijn benaderd voor tekst en uitleg. De supermarkt bedankte vriendelijk. Maar wel was er opeens een aanpassing te zien op de website.

In het aanvankelijke persbericht (13 juli, 2022) kondigt Albert Heijn groots aan ‘over te gaan op minimaal 1 ster Beter leven Keurmerk kipassortiment’. Na een belletje waarin de redactie van Keuringsdienst van waarde om uitleg vraagt, is Albert Heijn er als de kippen bij om hun persbericht aan te passen. 

De tekst in het persbericht is dan als volgt: ‘stapt over op minimaal 1 ster Beter Leven Keurmerk eigenmerk-kipassortiment’. Nu gaat het plotseling alleen om het eigen merk van Albert Heijn. Toevallig of niet: halal kip, en dus plofkip, wordt vaak verkocht onder een ander merk binnen de winkels van Albert Heijn.

AH plofkip pagina versie 1
AH plofkip pagina versie 2

Is een belofte aanpasbaar?

Feit blijft dat de plofkip, vermomd met een halalkeurmerk, nog steeds in de meeste supermarkten te vinden is. Valt Albert Heijn hiermee door de mand omdat ze hun belofte aanpassen in plaats van de plofkip uit hun filialen te weren?

Wil je de inhoud van je winkelmandje écht leren kennen?

De online Keuringsdienst van waarde supermarktgids gidst je door de supermarkt

kwv_gids_mockup.jpg