Speltproducten zijn populair. Producten met deze graansoort zouden namelijk goed zijn voor je gezondheid, omdat spelt meer voedingstoffen zou bevatten dan tarwe. Ook zou het kunnen helpen tegen overgewicht, diabetes, maag- en darmklachten en astma. Maar kloppen deze aannames wel?

Comeback

Spelt is jarenlang ‘onaangetast’ gebleven, omdat het verwerken ervan lastig is. Door de komst van de moderne landbouw werd het voor boeren veel makkelijker  om tarwe te oogsten. Om een speltkorrel zit, in tegenstelling tot tarwe, een hard vliesje dat één voor één moet worden verwijderd.

Dat maakt het productieproces, ondanks de komst van de moderne landbouw, een stuk intensiever en dus duurder. De populariteit van spelt daalde, maar werd herontdekt bij de opkomst van de biologische landbouw. Anno 2022 is de graansoort niet meer weg te denken uit de Nederlandse supermarkt.

Wat is het verschil tussen spelt en tarwe?

Uit onderzoek blijkt dat spelt en tarwe afstammen van emmertarwe. Genetisch gezien is er dus bijna geen verschil tussen de graansoorten. Inhoudelijk, kijkend naar de voedingswaarden, zijn de twee graansoorten zo goed als identiek aan elkaar. Omdat de verschillen zo klein zijn, kun je dus niet zeggen dat spelt gezonder is dan tarwe, terwijl dat wel vaak geroepen wordt.

Ik proef het verschil tussen spelt en tarwe
Keuzen

Check altijd het etiket als je spelt koopt

Speltproducten bestaan vaak maar voor een klein deel uit spelt of ze worden gemaakt van speltbloem. Bij speltbloem worden net als bij tarwebloem alle gezonde voedingstoffen eruit gehaald. Het enige wat overblijft is een zetmeel vol calorieën en weinig voedingstoffen.

Een brood gemaakt van speltbloem is te vergelijken met een witbrood, dat als minder gezond wordt beschouwd. Bekijk dus altijd het etiket voordat je een speltbrood in je mandje stopt.

 

Is speltbrood écht niet gezonder?

Als je echt bewust bezig bent met wat je eet, kies dan voor volkorenbrood. In volkorenbrood zijn de vezels behouden. Het maakt daarbij niet uit of het van spelt of tarwe is, want zoals we je eerder hebben uitgelegd, verschillen de twee graansoorten nauwelijks van elkaar.