Bamboe onderbroeken, bamboe sokken en bamboe lakens: het textiel van de toekomst. Zijdezacht, beschermend én milieuvriendelijk. Maar is het productieproces ook zo groen? 

Bamboekleding

De productie van katoen is erg vervuilend. Daarom is er een alternatief op de markt gekomen: bamboekleding. De bamboe zelf is een duurzaam materiaal ten opzichte van katoen. Dat komt omdat bamboe weinig water nodig heeft en pesticiden zijn overbodig.

Het enige dat bamboe écht nodig heeft om te groeien is zonlicht. In één dag groeit een bamboestengel wel een meter de lucht in! De plant wordt daarom meerdere keren per jaar geoogst. De producten van bamboehout zijn dan ook vaak milieuvriendelijk. Alleen de productie van bamboetextiel is toch vaak minder groen.

Keuringsdienst van waarde: bamboe textiel

Hoe doen ze het eigenlijk: van bikkelharde bamboe zulke zijdezachte stofjes spinnen? De Keuringsdienst bijt zich stuk op bamboetextiel en stuit op een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten.

Keuringsdienst van Waarde

De groene mechanische methode 

Kleding dat op de markt komt van bamboe, is vaak gemaakt van viscose. Viscose is een vezel die van planten wordt gemaakt en is erg populair in de mode-industrie. Achter de productie van viscose zit een scheikundig proces, dat erg schadelijk is voor milieu, mens en dier. Daarnaast dumpen viscosefabrieken vaak productiewater met chemicaliën in rivieren of meren. 

Er is een ook groenere manier om bamboetextiel te maken. Dit is de mechanische methode waarbij de bamboe eerst wordt vermalen en verhit. Vervolgens wordt het afgebroken met natuurlijke enzymen. Dan blijft er een papperige massa over waar garen van gespannen worden. Dit proces is milieuvriendelijk. Wel is het tijdrovend, waardoor niet veel producenten hiervoor kiezen.

Ecologische schoonmaakmiddelen bakken je een poets

Zou het niet fijn zijn om je huis schoon te maken en tegelijkertijd milieuvriendelijk bezig te zijn? De schappen staan immers vol ecologische schoonmaakmiddelen. Maar hoe goed zijn die schoonmaakgoedjes nou echt voor het milieu?

Pieter Hulst met eco schoonmaakmiddelen

Gesloten cirkel

Om bamboetextiel op een milieuvriendelijke manier te produceren, moeten de gebruikte chemicaliën tijdens het proces in een gesloten cirkel blijven. De chemische stoffen worden dan hergebruikt en komen niet in de natuur terecht. Er zijn fabrikanten die hier gebruik van maken.

Wel is het vaak zo dat producenten van bamboe kleding zich verschuilen achter duurzame certificaten, zonder zich te verdiepen in wat er daadwerkelijk gebeurt met chemicaliën. Als consument is het daarom moeilijk om te achterhalen of een bamboeproduct écht groen geproduceerd is. 

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg